Na vysokých školách štrajkuje vyše 560 zamestnancov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Štrajk učiteľov
Zhromaždenie na podporu štrajku učiteľov na Námestí hrdinov v Leviciach. Levice, 27. január 2016. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 29. februára (WebNoviny.sk) – Do štrajku na vysokých školách sa do 29. februára zapojilo vyše 560 zamestnancov z 20 vysokých škôl.

Na pondelňajšom brífingu to povedal Juraj Halas z Iniciatívy vysokoškolských učiteľov s tým, že za posledné dva týždne sa na podporu štrajku uskutočnilo viac ako 50 sprievodných podujatí, veľa diskusií, mimoriadnych prednášok či niekoľko protestných zhromaždení. Štrajk na vysokých školách pokračuje a aj na tretí týždeň pripravili štrajkujúci zamestnanci vysokých škôl niekoľko podujatí.

Obrazom: Štrajk učiteľov

Počas celého týždňa budú vysokoškolskí pedagógovia prednášať v základných a stredných školách, ktoré sa v januári a februári zapojili do učiteľského štrajku. „Politické elity svojou neschopnosťou a ľahostajnosťou priviedli vzdelávanie na Slovensku do hlbokej a dlhotrvajúcej agónie,“ tvrdí Halas a dodáva, že v utorok 1. marca v Bratislave preto uskutočnia smútočný protestný pochod s názvom Pohreb školstva.

Pochodom vyjadria žiaľ nad osudom slovenského školstva. Iniciatíva vyzýva učiteľov, žiakov, študentov, rodičov aj celú verejnosť, aby prišli vyjadriť zármutok nad tým, kam krajina smeruje. Pokračuje tiež študentský symbolický protest Päť minút po dvanástej, ktorý každý deň na 10 minút prerušuje výučbu.

„V stredu sa pred budovou Prešovskej univerzity koná demonštrácia na obranu akademických slobôd. Naše kolegyne a kolegovia na východnom Slovensku takto reagujú na počínanie prešovského rektora, profesora Petra Kónyu, ktorý svojim zamestnancom obmedzil možnosť organizovať na akademickej pôde verejné podujatia,“ dodáva Halas.

Vo štvrtok 3. marca bude na Spojenej škole Novohradská v Bratislave snem zástupcov učiteľských, rodičovských, vysokoškolských a študentských iniciatív z viacerých miest na Slovensku. Kontakty, ktoré zástupcovia iniciatívy a nespokojní učitelia počas štrajku na vysokých školách nadviazali, teraz chcú podľa Halasa využiť na prípravu spoločného postupu v nadchádzajúcom období.

Štrajk učiteľov materských, základných a stredných škôl sa začal v pondelok 25. januára.

Vysokoškolskí zamestnanci do štrajku vstúpili na protest voči spôsobu, akým sa zaobchádza s ich kolegami, na znak nesúhlasu so súčasným spoločenským postavením učiteľov, no predovšetkým na podporu troch požiadaviek Iniciatívy slovenských učiteľov.

Vysokoškolskí zamestnanci do štrajku vstúpili v pondelok 15. februára a prevzali tak štrajkovú štafetu od učiteľov v materských, základných a stredných školách, ktorí svoj štrajk prerušili a ostávajú v štrajkovej pohotovosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR