Ficova vláda v spore o vodu s Európskou komisiou neustúpi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Slovenský premiér Robert Fico. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 23. februára (WebNoviny.sk) – Slovensko od decembra minulého roka vedie s Európskou komisiu vážny právny spor o to, čo sa bude diať s pitnou vodou na Slovensku – či to bude tovar alebo to bude strategická surovina a národné bohatstvo, na ktoré sa budú vzťahovať úplne iné pravidlá. Na utornňajšom brífingu to uviedol predseda vlády Robert Fico. Zdôraznil, že v tomto spore Slovensko neustúpi. „Sme pripravení a cítime sa silní viesť právny spor o vodu s Európskou komisiou. Ide pre nás o zásadnú otázku,“ vyhlásil Fico.

„Ak by sme od svojho postoja pod tlakom Komisie odstúpili, znamenalo by to precedens, ktorý by sa netýkal len minerálnej vody na severnom Slovensku, ale týkal by sa predovšetkým bezprecedentných zásob pitnej vody, ktoré máme na Žitnom ostrove. Ak by sme tlaku Komisie ustúpili, výsledkom by bolo, že by mohlo dôjsť k neobmedzenému a neregulovanému vývozu pitnej vody ako suroviny,“ vyhlásil Fico.

Právny spor budeme viesť s plnou intenzitou

Ako ho doplnil minister životného prostredia Peter Žiga, Slovensko nezakazuje vývoz vody ako taký, ale zakazuje vývoz vody do zahraničia v cisternách alebo potrubím. „Ak má nejaká spoločnosť záujem postaviť podnik, plničku, na území Slovenska, zamestnať našich ľudí, urobiť tu pridanú hodnotu, zaplatiť dane, tak takúto spoločnosť dokonca podporíme,“ uviedol pre médiá Žiga.

„Tvrdíme a budeme tvrdiť, že voda nemôže byť len obyčajný výrobok alebo komerčný tovar, s ktorým sa dá bežne nakladať. Chceme, aby EK rešpektovala, že pitná voda je národné dedičstvo, strategická surovina, národné bohatstvo,“ vysvetlil Fico postoj Slovenska s tým, že právny spor budeme viesť s plnou intenzitou.

Fico nechcel predpovedať výsledok sporu

Premiér takisto avizoval, že pripravuje aj ústavný zákaz predaja poľnohospodárskej pôdy do zahraničia. Nechcel však predpovedať výsledok právneho sporu medzi Slovenskom a Komisiou, tvrdí však, že sa nedá vylúčiť, že okrem Slovenska aj iné krajiny budú tlačiť na Komisiu, aby uznala, že voda nie je len bežný tovar.

Premiér zároveň na brífingu pripomenul, že v decembri 2014 schválil parlament ústavný zákaz vývozu vody v cisternách či potrubiach do zahraničia. V januári nasledujúceho roka poľská firma požiadala o povolenie na vývoz, čo jej však neumožnili, keďže to bolo proti vtedy už platnej ústave.

„Okamžite na to podala sťažnosť na Komisiu a tvrdí, že Slovensko porušuje slobodu voľného pohybu tovaru na vnútornom trhu Únie,“ vysvetlil premiér. Takisto uviedol, že už vtedy, opakovane varovali, že ak nebudú existovať pravidlá nakladania s pitnou a minerálnou vodou, môže dôjsť k nekontrolovanému vývozu vody do zahraničia.

„Už vtedy sme mali informácie o nejakých pokusoch. Nestrieľali sme do vetra, čo potvrdzuje fakt, že na Európsku komisiu podala sťažnosť poľská firma, ktorá sa snažila cez potrubie vyvážať vodu zo Slovenska,“ dodal Fico s tým, že podobné informácie mali aj v súvislosti s pitnou vodu na juhu Slovenska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter ŽigaRobert Fico
Firmy a inštitúcie EK Európska komisiaVláda SR