V košickej hale umenia sa 22. marca 2024 konal festival Káva Čaj Čokoláda. Zaujímavosťou tohto ročníka bola Súťaž pre pražiarov kávy – Slovak Roasting Masters.
Súťaže sa zúčastnilo 12 špičkových pražiarov z rôznych slovenských pražiarní. V neľahkej konkurencii sa uspieť nakoniec podarilo Martinovi Morbacherovi, pražiarovi z bratislavskej pražiarne black.
Táto pražiareň si tak medzi svoje predchádzajúce úspechy môže pripísať aj titul majstra v pražení kávy.
Súťaž a jej priebeh
Všetci súťažiaci v predstihu obdržali tú istú súťažnú kávu v zelenom stave. Išlo o netradičnú kávu z Rwandy. Úlohou súťažiacich bolo napražiť túto kávu najlepšie, ako len vedia. Pražiari tak museli preukázať svoje vedomosti o káve, remeselnú zručnosť pri samotnom pražení, ale aj svoj cit pre senzoriku pri jej ochutnávaní.
Vyhodnotenie súťaže sa konalo na samotnom festivale v Košiciach. Počas podujatia sa kávy senzoricky degustovali takzvaným cuppingom. Ide o spôsob prípravy, pri ktorej sú všetky vzorky vystavené rovnakým podmienkam, čím sa jednotlivé kávy dajú ohodnotiť čo najobjektívnejšie.
Práve tu porotu naviac zaujala káva, ktorú upražil Martin z pražiarne black. Martin prezradil, že sa z kávy snažil vytiahnuť najmä sladkosť, šťavnatosť a balans chuti. Tomu prispôsobil prístup pri pražení súťažnej kávy.
Viac info o súťaži: https://www.slovakroastingmasters.sk/
Kaviareň: Gorkého 15, Bratislava
Web: www.black.sk
Instagram: https://www.instagram.com/black.svk/?hl=en
Facebook:https://www.facebook.com/black.svk/