BRATISLAVA 16. októbra (WBN/PR) – Rok 2013 je pre hlohovecké vinárstvo Golguz mimoriadne úspešným. Štyri z jeho vín boli zaradené medzi stovku najlepších vín Slovenska v rámci Národného salónu vín Slovenskej republiky. Okrem toho bolo jedno z vín vinárstva ocenené zlatou medailou prestížnej súťaže AWC Vienna 2013, najväčšej súťaže svetových vín organizovanej v Európskej únii. Okrem zlatej medaily si hlohovecké vinárstvo Golguz zo súťaže odnieslo aj štyri strieborné medaily.
Hlohovecké vinárstvo Golguz prežíva jeden z najúspešnejších rokov svojej existencie. Okrem viacerých domácich a zahraničných úspechov bodovala aj v Národnom salóne vín Slovenskej republiky na nedávnom otvorení bratislavskej expozície Národného salónu v Apponyiho paláci.
Štyri vína z produkcie vinárstva sa stali súčasťou zoznamu sto najlepších slovenských vín, ktoré boli vyhlásené v 8. ročníku expozície. Náročné kritériá súťaže splnilo 427 vzoriek od 63 vinárov. Do víťaznej stovky sa dostali aj tieto 4 vína vinárstva Golguz:
– Rízling vlašský, akostné suché, r. 2012
– Rulandské šedé, ľadový zber, sladké, r. 2012
– Rízling rýnsky, neskorý zber, suché, r. 2012
– Cuvée Premium, akostné značkové, červené suché, r. 2012
Najmä posledné menované robí vinárstvu Golguz radosť. Nielen, že sa totiž dostalo medzi sto najlepších slovenských vín, ale získalo aj zlatú medailu na súťaži AWC Vienna 2013, ktorá je Európskou úniou oficiálne uznaná ako najväčšia a najúspešnejšia súťaž vín na svete. Cuvée Premium je víno tmavo rubínovej farby s chuťou ostružín, sušených sliviek a horkej čokolády, ktoré sa stalo výnimočným spojením dvoch odrôd – Dornfelderu a Alibernetu. “Úspešná kolekcia vín Golguz obstála i v medzinárodnej konkurencii súťaže vín AWC Vienna. Úspech je o to cennejší, že v tomto ročníku súťažil rekordný počet zúčastnených vín,” informoval riaditeľ pre divíziu vinárstvo Miloš Holík, “Do výstavy sa totiž zapojilo 12 299 druhov vína od 1847 producentov z 39 krajín. Vinárstvo Golguz si zo súťaže neodnieslo iba zlatú medailu za Cuvée Premium, ale aj ďalšie štyri strieborné medaily, na čo sme patrične hrdí.”
Predstavitelia vinárstva Golguz vidia viacero príčin dosiahnutých úspechov. Vinárstvo je jedným z mála, ktoré pestujú a spracovávajú víno vo vlastných viniciach. Chuť ich vínu dodávajú ideálna poloha, jedinečná mikroklíma a celoročná starostlivosť o vinice, ktoré vinári vnímajú ako základné prvky pre zrod výnimočných vín. “Poďakovanie za úspech patrí najmä našim technológom Ing. Marekovi Kovárovi a Ing. Miroslavovi Hrnčárovi a všetkým pracovníkom, ktorí sa celoročne starajú o naše vinice,” povedal Miloš Holík.