BRATISLAVA 24. októbra (WBN/PR) – Na Slovensku výroba vianočných čokoládových figúrok siaha až do roku 1906, keď po prvý krát začal rozvoniavať lahodný varený mok v Trnave. Dnes je výroba už skoro plno automatizovaná, a tak za jednu smenu sa dokáže vyrobiť až 1400 kg čokoládových likérových figúriek.
Vyrobené vianočné kolekcie a figúrky putujú do celého Slovenska a aj do Českej republiky, Poľska, Maďarska, Chorvátska a na Ukrajinu.
Mikuláš, stromček či snehuliak
Vo svete čokolády a figúriek, ktoré budú zdobiť teda nielen slovenské domácnosti, nás bude sprevádzať Štefan Kassay, akcionár I.D.C.Holding.
Slovenské čokoládové figúrky sa členia na dva hlavné druhy, ktoré majú troška inú technológiu výroby. Štefan Kassay vysvetľuje: „Figúrky členíme na tie, ktoré sú v luxusnej vopred vytvarovanej fólii.“ V „kuchyni“ výrobcu ich volajú aj „chocalovské“ a sú to napr. Mikuláš 75g. 110 a 170 g, Stromček 75 g a iné. „Potom sú to figúrky balené v klasickom potlačenom hliníku,“ pokračuje Štefan Kassay. Z tohto radu sú to napr. šišky 10,5 g, Mikuláš 60g a Snehuliak 16 g.
Ako sa varia figúrky
Oba druhy figúrok prechádzajú viacerými výrobnými etapami. „Od nalievania, formovania, cez balenie a až po konečnú kompletizáciu do spotrebiteľských resp. obchodných balení,“ zasväcuje do tajov varenia dlhoročný podnikateľ a vedec Štefan Kassay. Pri plnených figúrkach sa ešte varí likér, ktorým sa potom následne plnia vianočné dobroty. To, ako dlho trvá vyrobenie čokoládových ozdôb závisí od samotného druhu, počtu kusov a variácií „Výroba môže trvať od 1 – 5 dní a odhadom napr. až 800 kg dutých figúrok je schopný vyrobiť jedna smena,“ uzatvára Štefan Kassay.
O spoločnosti
Spoločnosť I.D.C. Holding, a.s. je najväčším slovenským producentom cukroviniek a trvanlivého pečiva s ročnou výrobou a predajom presahujúcim 30 000 ton výrobkov a ročným obratom takmer 80 mil. Eur. Spoločnosť vychádza z viac než 100 ročnej tradície výroby v trnavskom závode Figaro Trnava a z viac než 50 ročnej tradície výroby trvanlivého pečiva v Pečivárňach Sereď.