BRATISLAVA 1. augusta (WBN/PR) – Negatíva rozvoja plantáží sú obľúbená téma diskutovaná medzi širokou verejnosťou ale i ekoógmi. Na druhej strane sa často zabúda na ich svetlú stránku. Je potrebné si uvedomiť, že plantáže nemusia poskytovať rovnaké služby ekosystému ako poskytujú prírodné lesy, ale na druhej strane môžu zohrať pozitívnu úlohu v iných oblastiach, ako je efektívne vytváranie drevnej hmoty a poľnohospodárskych produktov na nevyužitých územiach, ktoré zabezpečia ochranu likvidácie ďalších prírodných lesov. V niektorých prípadoch sa plantáž zakladá na nevyužitej a degradovanej pôde so zameraním na jej revitalizáciu a obnovu, za účelom trvaloudržateľného spôsobu hospodárenia, pričom uvedeným prístupom sa môžu obnoviť niektoré ekosystémové funkcie a služby.
Pre všetkých ktorým nie je ľahostajná tematika ekológie, prinášame niekoľko zaujimavých postrehov ohľadom rozširovania plantáží Plamy olejovej a ich vplyv na likvidáciu tropických lesov. Kto je vlastne zodpovedný za likvidáciu obrovských plôch pralesov? Aj keď jednoznačne nevieme určiť kto je presným vinníkom, či je táto situácia spôsobená vďaka dopytu po produktoch z EÚ alebo stoja za tým práve rozvojové krajiny? Riešením by mohla byť nadstavená regulácia ohľadom dopytu po produktoch na ktoré sú využivané práve suroviny z plantáží .
Postavenie Palmy olejovej vo svete
Značne veľké množstvo vedľajších produktov lesa získavajú obyvatelia rozvojových krajín v prírodných tropických lesoch. Niektoré rastliny, i stromového rastu, sa pre ich hospodársky význam pestujú plantážnicky. Medzi najužitočnejšie rastliny z ekonomického hľadiska a z hľadiska výživy lokálneho obyvateľstva patria rozmanité palmy (Arecaceae). Vo svete jedna z najznámejších je Palma olejová – Elaeis guineensis, ktorá prirodzene rastie v západnej Afrike v susedstve vždyzelených tropických lesov a plantážnicky sa pestuje aj v iných krajinách trópov, prípadne sa uplatňuje aj ako okrasná drevina. Zo súkvetia Palmy olejovej vyrastie 500 – 700 plodov (kôstkovíc), ktoré obsahujú cenné oleje. Z mäsitej dužiny sa lisuje olej používaný pri výrobe mydla či sviečok a potravín. Zo semien sa získava aj jedlý olej. Z poranených stromov Palmy olejovej vyteká šťava, ktorej kvasením sa získava palmové víno.
Pestovanie Palmy olejovej verzus likvidácia tropických lesov
Pestovanie Palmy olejovej, z ktorej je pripravovaný palmový olej, je dnes značne kontroverznou často diskutovanou témou. Je to tak preto, že najvýznamnejší producenti v Ázii kvôli rozširovaniu plantáží Palmy olejovej likvidujú obrovské plochy tropických pralesov, s ktorými miznú aj mnohé ohrozené druhy (tiger, slon či orangutan).
Obmedzenie celkovej spotreby olejov
Najviac palmového oleja spotrebuje v rozvojových krajinách, predovšetkým na profesionálnu prípravu potravín, efekt zníženia jeho spotreby by mal byť práve v uvedených krajinách. V súčasnosti však neexistujú žiadne finančné či iné mechanizmy ako k tomu tieto krajiny prinútiť. Pri tak nízkej životnej úrovni takýchto obyvateľov hrá hlavnú úlohu cena suroviny, ktorá je v prospech palmového oleja.
Certifikácia ako cesta
Ako teda prispieť k tomu, aby sa tropické lesy nedevastovali pestovaním Palmy olejovej?
Veľmi zaujímavou možnosťou je tzv. certifikácia palmového oleja, s ktorou je spojená predovšetkým iniciatíva RSPO, ktorá celosvetovo zastrešuje dodržiavanie udržateľného hospodárenia s palmovým olejom. Jej hlavným poslaním je vytvoriť svet, v ktorom je trvalo udržateľné poľnohospodárstvo normou. Umožňuje pestovateľom naučiť sa používať lepšie poľnohospodárske metódy, zlepšiť pracovné podmienky, lepšie sa postarať o ľudí a slúži najmä na podporu rastu miestneho regiónu, revitalizácie, trvalo udržateľného rozvoja v rámci dažďových pralesov a investícií v rámci nových, šetrnejších technológií, nielen vo vzťahu k ľuďom, ale i k životnému prostrediu (zachovanie biotopov a pod.); v konečnom dôsledku k znižovaniu miery chudoby v regióne juhovýchodnej Ázie, najmä v Malajzii a Indonézii. Napríklad to znamená aj to, že firma, ktorá pestuje Palmu olejovú nesmie zakladať nové plantáže na úkor pôvodných dažďových pralesov, ale namiesto toho musí rekultivovať plantáže staré. Mnoho firiem – predovšetkým z rozvinutej časti sveta – už dávno preferuje pri nákupe certifikovaný olej aj pri vyšších cenách a práve tým napomáhajú k záchrane tropických dažďových lesov.