Reštaurácia Fou Zoo v Petržalke

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Fou Zoo v bratislavskej Petržalke Foto: ASB

Lákadlá nelákavej lokality

Reštaurácia Fou Zoo sa nachádza v blízkosti petržalskej vlakovej stanice. Nie je to však preto, že by nemala iné možnosti. „V čase, keď sme vytvárali koncept reštaurácie, sme mali viacero možností na jej umiestnenie,“ hovorí manažér, konateľ a spoluvlastník reštaurácie Ľubslav Blaho. Okrem iných spomenie napríklad priestor, kde sa v súčasnosti nachádza bar a diskotéka Rio v samotnom srdci Starého Mesta. „Rozhodli sme sa však na základe viacerých znakov, ktoré boli pre nás dôležité. Prvým bolo, že ja neverím v úspech reštaurácií, ktoré sú umiestnené pod zemou. Reštaurácia by mala byť na úrovni ulice, len tak bude fungovať, ako má,“ prezrádza manažér kúsok z receptu na úspech. Ďalším kritériom podľa neho bola aj sloboda, ktorú architektom poskytoval prázdny a ničím nedeterminovaný priestor v novostavbe, a v neposlednom rade za Petržalku hovorilo 20 parkovacích miest, ktoré by si investor mohol v centre dovoliť len ťažko. Netreba zabúdať ani na to, že reštaurácia Fou Zoo má ambíciu sa vyprofilovať tak, aby do nej dochádzali aj hostia z väčších vzdialeností – a v tom prípade je parkovisko dôležitejšie ako blízkosť Rolandovej fontány.

Hľadanie srdca

Na začiatku konceptu Fou Zoo stáli traja nadšenci panázijskej kuchyne. „V čase tvorby konceptu reštaurácie boli na slovenskom trhu len tri možnosti ázijskej kuchyne: sushi, čínska a kórejská reštaurácia,“ konštatuje manažér Blaho. On sám okrem zahraničia (Izrael, India, Spojené kráľovstvo) získal skúsenosti práve pri vedení reštaurácie Osaka Sushi Bar, ktorú prevádzkovali spoločne s bratom.

Budúci konatelia Fou Zoo sa rozhodli ázijské chute na Slovensku rozmnožiť a ne­chceli sa obmedzovať jednou krajinou. „Začali sme po svete hľadať srdce našej reštaurácie – šéfkuchára. A našli sme – majstra aj jeho učňa. Menu skoncipoval Andrew Lassetter, londýnsky šéfkuchár a autor viacerých významných gastronomických prevádzok, ktorý nám navyše aj požičal svojho žiaka. Podľa mňa to nebola náhoda, ja osobne na náhody neverím. Kuchárom-učňom u majstra totiž bol Michal Konrád, mladý chlapec z Petržalky, ktorý šéfkuchárovi pomáhal s viacerými londýnskymi projektmi. S ich pomocou sme potom skoncipovali jedálny lístok.“

Celý článok si môžete prečítať na: https://www.asb.sk/architektura/interier-a-dizajn/restauracia-fou-zoo-v-petrzalke-4985.html

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať