KODAŇ 9. januára (WEBNOVINY) – Dánske úrady dohliadajúce na potravinovú bezpečnosť si chcú posvietiť na pekárov, ktorí podľa nich vyrábajú „príliš škoricové“ pečivo.
To podľa nich v niektorých prípadoch obsahuje nadmerné množstvo kumarínu. Ide o látku nachádzajúcu sa v škorici, ktorá podľa niektorých štúdií môže v prípade nadmernej konzumácie poškodiť pečeň. Obsah kumarínu nájdený v dánskych škoricových pekárenských výrobkoch pritom údajne často prekračuje limity stanovené Európskou úniou.
Dánski výrobcovia však proti kritike protestujú a tvrdia, že limity sú príliš prísne. Ich švédski kolegovia tento problém vyriešili tým, že príslušné pečivo predávajú pod označením „tradičné sezónne“. O probléme by mali výrobcovia s príslušnými úradmi diskutovať na budúci mesiac.