Potraviny chutia lepšie, keď sa človek pri jedení cíti vinný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
čokoláda
Foto: www.radiobayamo.icrt.cu

BRATISLAVA 24. novembra (WEBNOVINY) – Jedlo, pri ktorom má človek pocit viny, podľa amerických vedcov chutí lepšie. Na základe novej štúdie to tvrdia výskumníci z illinoiskej Northwestern University. „Ľudia často o tomto automatickom jave vôbec nič netušia,“ upozornili.

Vedci najprv 40 ľuďom rozdali časopisy, pričom niektoré z nich boli zamerané na zdravý životný štýl.

Následne všetci zúčastnení dostali čokoládovú tyčinku a práve tým, ktorí sa na základe ‚zdravej‘ obálky cítili previnilo, chutila omnoho viac. Ďalšou časťou výskumu boli rozhovory so 108 študentmi, ktorých požiadali, aby opísali tri zážitky.

Jedna tretina z nich spomínala na tie, pri ktorých sa cítili previnilo, ďalšia na tie, pri ktorých mali pocit znechutenia a posledná tretina mohla hovoriť, o čom chcela. Opäť sa potvrdilo, že čokoládový bonbón najviac chutil tým, ktorí si pripomenuli svoj pocit viny.

Ďalšia časť experimentu dokázala, že vina nesúvisí iba s pôžitkom z jedla. Ženy, ktorým vedci navodili pocit viny, si totiž omnoho viac užívali prezeranie internetových profilov rôznych mužov.

Autori štúdie tvrdia, že médiá a reklamy vzťah medzi vinou a pôžitkom ešte posilňujú. Napríklad neustále presviedčanie fajčiarov o tom, že robia niečo zlé, spôsobuje, že cigarety majú ešte radšej.

Vedci tiež poukázali na to, že rozumnejšie je necítiť sa pri jedení sladkostí a ďalších ‚hriešnych‘ jedál previnilo – môže sa totiž stať, že budú chutiť tak dobre, že si človek na tanier ešte pridá.

Informácie zverejnila webstránka www.medicaldaily.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať