Potravinári, gastro sektor a cestovný ruch sa dohodli na presune pracovnej sily. Z gastro prevádzok sa presunie pracovná sila do podnikov na výrobu potravín. Informuje o tom platforma Stále máme chuť v tlačovej správe.
Vzájomne si pomôžu
„Dávame možnosť všetkým potravinárskym prevádzkam nahlasovať počet chýbajúcich kapacít v logistike a vo výrobe. Na druhej strane prevádzky cestovného ruchu, či už hotely, reštaurácie alebo iné zariadenia zápasiace s nadbytkom pracovnej sily majú možnosť nahlásiť počet zamestnancov, ktorých môžu uvoľniť na prácu v potravinárskych podnikoch. Výhodou je, že zamestnanci v hoteloch a reštauráciách sú držiteľmi zdravotných preukazov, ktoré sú na prácu v potravinárskej výrobe nevyhnutné,“ uviedla riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová.
Doležal je pripravený rokovať o zvýšení pomoci pre cestovný ruch a gastro, ale všetkým pridať odmieta
Zapožičajú si zamestnancov
K presunu dochádza v dôsledku opatrení na zabránenie šírenia pandémie COVID-19, ktoré obmedzili prevádzky pôsobiace v gastro sektore. Potravinárske podniky však zápasia s poklesom počtu zamestnancov.
Gastrosektor a maloobchod prichádzajú o milióny eur a štát bráni akejkoľvek debate o kompenzovaní
Zapožičiavanie si zamestnancov tak bude slúžiť ako nástroj pre vzájomné informovanie o počte pracovníkov, ktorých má cestovný ruch k dispozícii s potravinárskymi podnikmi, ktoré v čase pandémie koronavírusu potrebujú pracovnú silu do výroby či logistiky.