Profesionálni degustátori v tomto momente majú jasno a už vidia pred očami pohár odporúčaný medzinárodnou úniou. To je ten s kratučkou stopkou, okrúhlou nožičkou a predĺženým tulipánovitým kalichom, s objemom cez 2 decilitre. Pre pospolitú verejnosť môže byť pohárom na víno čokoľvek. Ale čo je ten ideálny pohár, zlatý grál vychutnávačov vína?
Toto by mohlo byť pár nevyhnutných vlastností ideálneho pohára na víno:
1. Pohár musí byť hladký, vyrobený z číreho priehľadného skla bez ozdôb, či už matovaných alebo farebných. To je dôležité hlavne pre dôkladné obzretie si vína, keď zisťujeme akú má farbu, či v ňom nie je kal alebo nečistoty.
2. Ideálny tvar kalicha je tulipánovitý, mierne sa uzatvárajúci, aby sa vône vína v pohári mohli skoncentrovať ako keby do komína a dopracovať sa odparovaním až do nosných dierok degustátora.
3. Pohár na stopke je lepší ako iné, lebo sa ním dá pohodlne točiť, víno prevetrať a dostať z neho viac arómy do nosa. Okrem toho sa za stopku lepšie drží a nemusíme mať vzorky odtlačkov prstov na kalichu.
4. Na veľkosti záleží. Na biele vína stačia kalichy s objemom od 2,5 decilitra a pri červených ani liter nie je horná hranica. Veľkosť pohára je akési zväčšenie mikroskopu. Vo veľkom objeme majú komplexné červené vína viac miesta na skoncentrovanie prchavých zložiek a ich lepšiu analýzu cez „komín“ pohára. Decentné poháre na biele víno tiež robia tú istú službu pre subtílnejšie biele vína. Vždy vychádzame z predpokladu, že do pohára nalievame primerané množstvo vína – teda okolo 1 dcl.
5. Zo šumivých vín budete mať najväčší zážitok z vysokých pohárov, ktorým sa niekedy hovorí flauty. Hrať sa na nich nedá, ale pekne a dlho z nich stúpajú bublinky. Tie ploché, ktoré majú rodičia v sekretári, sú pekné, ale nie je to nič moc.
6. Okraj kalicha môže byť uzavretý alebo rozšírený podľa kyslosti vína, ktoré sa z pohára pije. Tu funguje jednoduché rozloženie chuťových receptorov na jazyku. Pohár s rozširujúcim sa okrajom rozleje víno na okraje jazyka, kde sú receptory kyslej chuti. Malý pohár so zúženým okrajom nasmeruje víno na špičku jazyka k receptorom sladkej chuti a naopak veľký/široký pohár na koreň jazyka k receptorom horkej chuti.
7. Okraj pohára musí byť zarovnaný – zabrúsený. Neprichádza do úvahy, aby pohár mal oblý vypuklý okraj, mantinel. Pozrite vyššie prečo.
8. Poháre na rôzne víno vyzerajú rôzne. Ak si kupujete poháre, zamyslite sa nad tým, na aké víno ich potrebujete. Ak nemáte radi biele, tak si kúpte veľké kalichy na červené víno. Ak pijete len šumivé, tak tie ostatné nechajte bokom.
Špecialistom prvej triedy na vínové poháre je firma Riedel Crystal v Rakúsku, ktorá počas obdobia asi 30-tich rokov vyvinula sériu ručne robených pohárov na víno Sommeliers. Môže sa pochváliť vyše 20-timi položkami rôznych tvarov a veľkostí. Každý pohár je prispôsobený inému druhu vína. Poháre sú vyrábané ručne, z číreho olovnatého skla, dosahujú nevídané predajné ceny a sú žiadané pre svoju funkcionalitu. Firma okrem vysokých investícií do marketingu investovala aj do „výskumu“. Zisťovala v spolupráci s vinármi z rôznych oblastí, aké poháre najviac prezentujú pozitívne vlastnosti ich vín. Preto je kolekcia taká rozsiahla a obsahuje také špecifické poháre ako pohár na vína z odrody tempranillo (napr. Rioja) alebo syrah (napr. Hermitage). Základom kolekcie je však pár populárnych a obľúbených pohárov, ktoré nájdete jednak u všetkých vínnych snobov, ale aj u vinárskych odborníkov, degustátorov a znalcov. Medzi nimi je určite na čele Bordeaux Grand Cru s výškou 27 cm a objemom 860 mililitrov, za zmienku stojí Burgundy Grand Cru (248 mm, 1050 ml) a univerzálny Chianti Classico/Riesling Grand Cru (226 mm, 380 ml), obľúbený okrem iného aj medzi degustátormi.
Nechcel som povedať, že jediné správne poháre robia iba tí Rakúšania. Či chceme alebo nie, sú na vrchole pyramídy. Pre našincov sa samozrejme oplatí obzrieť sa po pohároch z Rony Lednické Rovne, z Poltára alebo z českých sklární. Každý dobrý výrobca skla má v ponuke ručne či strojovo robené poháre pre rôzne druhy vína, ktoré sa tvarovo a určením dosť podobajú konkurencii.
Ani Riedel nevynašiel všetko sám. Poháre často vychádzajú z tvaru, ktorý sa v danej vinárskej oblasti používal oddávna, tieto poháre iba dostali výnimočné priemyselné spracovanie. Podstatné je, že poháre naozaj fungujú ako majú a pomáhajú vyznieť vínu, ktoré je z nich servírované.
Rudi Duchoň, www.obchodsdobrymvinom.sk