Plzenský mok, ktorý si svoju slávu získal vďaka čírej zlatej farbe a chuti, ktorá dovtedy nebola pri pivách známa, svoju históriu píše už od 19. storočia. Vďaka nedávno uskutočneným rozborom sa zistilo, že typické vlastnosti tohto piva sa od roku 1897 vôbec nezmenili.
V archívoch Plzeňského Prazdroja oprášili výsledky dávnych meraní Lučebního výskumního ůstavu v Plzni a chemických laboratórií vo švajčiarskom St. Gallene z roku 1897. Tieto potom porovnali s meraniami dvoch nezávislých inštitúcií – Výskumného ústavu pivovarníckeho a sladovníckeho v Prahe a Labor Veritas zo Švajčiarska. Výsledky dokázali, že plzenský zlatý mok sa ešte stále varí rovnakým postupom a podľa pôvodného receptu.
Historický odkaz a tradíciu teda sládkovia v Plzni udržujú už 168 rokov. Pivo charakteristické jemnou horkosťou, ktoré sa varí v modernej varni, sa ešte aj dnes porovnáva so vzorkami z ležiackych sudov v pivnom skanzene.
Portál Webnoviny.sk informoval Ing. Martin Michalica z C&M advertising.