BRATISLAVA 2. októbra (WEBNOVINY) – Ceny vstupov na výrobu mäsa brojlerov a ošípaných by mali rásť minimálne do budúcoročnej úrody. Vyplýva to z prognózy Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností (ZVKSOS).
Následkom vyšších nákladov vzniká tlak na farmárov, aby zdvihli nákupné ceny bravčového mäsa o 10 % a hydiny až o 27 %.
Zvýšené ceny tak dopadajú podľa predsedu ZVKSOS Mariána Uhríka v plnej miere na slovenskú živočíšnu výrobu.
Pokiaľ výrobcovia, spracovatelia a predajcovia nenájdu spoločný kompromis v oblasti cenovej politiky, bude podľa Uhríka nasledovať len ďalší úpadok živočíšnej výroby na Slovensku.
Aby farmári dosiahli pri marži 3 až 5 % zisk, nákupné ceny bravčového mäsa by museli do decembra tohto roku stúpnuť minimálne o 13 centov, na úroveň 1,68 až 1,72 za kilogram. Hydinové mäso by muselo zdražieť najmenej o 21 centov na 1,15 až 1,2 eura za kilogram.
V súčasnosti predá farmár kilogram bravčoviny za 1,55 eura, v prípade brojlerových kurčiat je to 0,94 eura za kilogram.
Zmierniť dôsledky rastúcich cien krmív by podľa Uhríka mohlo zrušenie zákazu používania bielkovinových krmív živočíšneho pôvodu, ktoré sú ekonomicky výhodnejšie. Európska únia (EÚ) ich pre aféru s BSE (tzv. chorobou „šialených kráv“) zakázala. Kľúčovými však budú rokovania s predstaviteľmi spracovávateľov a predajcov.
„Treba nájsť spôsob, ktorý by každému dal šancu prežiť,“ uviedol Uhrík. Všetci účastníci trhu by mali podľa jeho slov zohľadniť rastúce náklady výrobcov tak, aby sa to čo najmenej dotklo konečného spotrebiteľa.