Hudobník Berky-Mrenica ml. sa kuchyni ani po rokoch nevyhýba. V rozhovore pre Webnoviny okrem iného prezradil, že varenie je jedna z mála činností, pri ktorej nepotrebuje hudbu. O svoj recept na plnené bravčové karé á la Berky-Mrenica sa podelil aj v rámci kulinárskeho kalendára s názvom Pri sporáku stál (alebo chutné recepty jedinečných mužov).
Kto varí u vás doma?
Doma varíme zvyčajne obaja, manželka aj ja. Vstávam pomerne skoro ráno, takže ani neraňajkujem, pripravím si kávičku a potom, okolo tej jedenástej, príde hlad. Ak sa nezabudne predtým vybrať niečo z mrazničky, tak navarím, ak nič nie je, tak najprv skočím do mäsiarne. Manželka je v tom čase v robote, pracuje s deťmi v škôlke, varenie je vtedy na mne.
Je pre vás varenie nutné zlo alebo skôr potešenie?
Ja si v kuchyni oddýchnem, je to pre mňa obrovský relax. Nevidím noty ani nepočúvam hudbu, len si zapnem správy, prídem tak do iného sveta. Veľmi rád si vymýšľam recepty, dokonca pečiem už aj rôzne koláče.
Máte obľúbené jedlo, ktorým by si vás dokázal človek získať?
Nemám len jedno najobľúbenejšie, mám jednoducho obľúbené jedlá. Nič špeciálne – rezeň je podľa mňa najlepší na svete. Aj ten sa síce dá pokaziť, ale je to jedno z mála jedál, ktorého sa nedá nikdy prejesť, rovnako je to aj s chlebom. Ďalším mojim obľúbeným jedlom je dobrá slepačia polievka, ktorú síce viem pripraviť, ale radšej to prenechám niekomu inému, vždy to lepšie padne. Najmä muzikanti chodia dosť neskoro domov a pomerne často aj v „dobrej nálade“, vtedy sa tá polievka po spánku veľmi hodí.
Ste zástancom tvrdého alkoholu alebo si s kolegami z kapely radšej vypijete niečo ľahšie?
Deväťdesiatdeväť percent času ani nemôžem piť. Som jediný šofér v kapele, ktorý býva v Bratislave, polovica skupiny je z Banskej Bystrice a zo Zvolena, čiže to som na minerálke. Keď však môžem piť a nešoférujem, tak vyhľadávam dobré pivo. Víno veľmi málo, to si skôr vychutnávam. Opíjať sa z vína je podľa mňa hriech.
A čo sladkosti?
Jem všetky okrem gumených cukríkov a karamelu. Keď však už doma nie je nič iné, tak aj ten karamel zjem.
Ktoré jedlo by vám určite nemali naservírovať?
Nie je to ani tak jedlo, ale veľmi dobre si pamätám na horčicu. Nikdy nezabudnem na to, ako mi z nej bolo zle, mal som vtedy asi trinásť rokov. Ako deti sme to s jedlom často preháňali, jedli sme všetko so všetkým. Odvtedy ju nemôžem ani cítiť. Potom ešte kyslú kapustu a kel, to je to isté.
Ste fanúšikom exotických jedál?
Absolútne s týmto nemám problém. Už som jedol všeličo možné, červíky, cvrčkov, vyhľadával som to, hlavne keď som raz býval som s jedným dobrým gurmánom. Z trhoviska s jedlom sme vozili jedlo na vozíkoch, domov sme si priniesli naozaj všeličo. Také extrémy ako škorpióna, to som už nechutnal.
Mäso plnené ešte lepším mäsom od Jána Berkyho-Mrenicu ml.
Suroviny:
bravčové karé s kosťou
mleté kuracie mäso
mleté bravčové mäso
tvrdý syr
tavený syr
šunka
1 strúčik cesnaku
petržlenová vňať
Príprava plnky:
Mleté osolené a okorenené mäso zmiešame s jedným vajcom, taveným syrom, pridáme nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a pretlačený cesnak. Všetko zmiešame dokopy, aby nám vznikla homogénna hmota. Odporúča sa miešať rukami.
Postup (1 porcia):
Na vyklepané, osolené, okorenené bravčové karé vrstvíme šunku, tvrdý syr, pripravenú plnku, opäť plátok tvrdého syra, šunku a uzavrieme druhou časťou bravčového karé, kosťami oproti sebe, poprípade prepichneme ihlicami tak, aby nám mäso s plnkou nevytieklo. Mäso prudko z oboch strán prepečieme, neskôr vložíme do rúry a pri 170 stupňoch Celzia pečieme, až kým nebude mať zlatistú farbu. Priebežne ho podlievame vodou a nesnažíme sa do neho pichať, aby nám nevytiekla plnka a mäso vnútri nevyschlo. Hotové jedlo podávame so zemiakmi pripravenými na pare alebo so zemiakovým pyré.
Dobrú chuť!