Odborníci radia ozdraviť vianočné menu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ryba
V zime si doprajte viac rýb než obvykle. Zabezpečíte si tým dostatok vitamínu D. Foto: www.flickr.com

BRATISLAVA 21. decembra (WEBNOVINY) – Hoci je štedrovečerný stôl väčšiny Slovákov plný nezdravých jedál, podľa odborníkov stačí jemne zmeniť tradície a človek sa môže najesť zdravo a dosýta.

Tradičné jedlá sú, samozrejme, ťažšie stráviteľné s vyšším obsahom energie. Či už je to vyprážaný kapor, prebytok sladkostí alebo mastnejšie údené mäso. Každý si musí sám povedať, či chce zostať verný týmto tradíciám alebo je ochotný si ich trošku pozmeniť a urobiť odľahčenejší variant jedál,“ uviedol odborník na zdravú výživu Peter Minárik.

Tradičnú štedrovečernú večeru tvorí kapustnica, vyprážaná ryba, zemiakový šalát a sladkosti. Ryby sú považované za zdravé mäso, predovšetkým tie divo žijúce, pretože ryby z umelých chovov sú často kŕmené všeličím nezdravým, čo sa premieta aj do kvality ich mäsa,“ vysvetlil prednosta III. internej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice a LF UPJŠ Daniel Pella.

Majonéza sa dá nahradiť bielym jogurtom

Vianočné medovníky
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Minárik radí namiesto vyprážania pripraviť rybu na prírodno, napríklad jednu z najzdravších rýb na svete – lososa, prípadne na Slovensku veľmi populárneho pangasia.

Kapustnica nie je nezdravé jedlo, pokiaľ to nepreženieme s množstvom údeného mäsa a mastnej klobásy. Horšie je to už so zemiakovým šalátom a sladkosťami, no aj pri tých sa dá nájsť zlatá stredná cesta,“ povedal Pella. Zemiakový šalát sa dá pripraviť aj bez majonézy, prípadne ju nahradiť bielym jogurtom. Pri sladkostiach radí Pella nahradiť margarín a biely cukor maslom, tvarohom, ovocím a čokoládou s vysokým obsahom kakaa. „Čím viac druhov koláčov urobíme, tým viac ich aj zjeme. Treba si uvedomiť, že ak upečiete desať druhov koláčov a z každého ochutnáte po dva kúsky, tak ste zjedli 20 kusov pečiva.

Dôležitejšie sú prechádzky a rekreačný šport

Ľudia, ktorí sa snažia schudnúť a vianočné sviatky by im snahu mohli narušiť, by mali zjesť len pár kúskov pečiva a potom to napríklad doplniť ovocím alebo z odtučneného tvarohu pripraveným netradičným ľahkým jedlom,“ uviedol Minárik, ktorý tiež radí milovníkom sladkého pripravovať si napríklad „miláčik bez tuku“. Ide o odtučnený tvaroh zmiešaný s vanilkovým cukrom, ozdobený ovocím či nastrúhaným orieškom.

Obaja odborníci sa zhodujú, že rekreačný šport či prechádzky v prírode majú počas sviatkov ešte väčší význam, než inokedy. „Ak vás navštívia priatelia či rodina, choďte do prírody a rozprávajte sa a vymieňajte si zážitky pri pohybovej aktivite,“ dodal Minárik.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať