BRATISLAVA 6. septembra (WEBNOVINY) – Ovocné šťavy budú bez pridaného cukru, medu, alebo sladidiel.
Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRVSR) s účinnosťou k 1. októbru 2013.
Úprava sa zameriava na požiadavky na suroviny, prísady a prídavné látky ovocných štiav, spôsoby spracovania a pomocné látky, označovanie a požiadavky na kvalitu štiav a niektorých podobných výrobkov určených na ľudskú spotrebu.
Po novom sa bude môcť pridávať cukor alebo med iba do nektáru, až do 20 % celkovej hmotnosti hotového výrobku. Ak sa ovocný nektár vyrába bez pridania cukru alebo so zníženou energetickou hodnotou, cukor môže byť úplne alebo čiastočne nahradený sladidlom.
Pri výrobe sa bude môcť miešať šťava s ovocným pretlakom. Pri výrobe z koncentrátu sa bude môcť miešať čistá alebo koncentrovaná ovocná šťava s ovocným pretlakom alebo koncentrovaným ovocným pretlakom.
Do hroznovej šťavy bude možné pridávať soli kyseliny vínnej a do rajčiakovej šťavy jedlú soľ, korenie a aromatické byliny.
Na úpravu kyslej chute bude možné pridávať citrónovú šťavu alebo limetkovú šťavu až do 3 gramov na liter šťavy, vyjadrenú ako bezvodá kyselina citrónová. Na spracovanie ovocných štiav bude možné používať len postupy mechanickej extrakcie.