Cestou z Namíbie sme sa zastavili na pár dní v Juhoafrickej republike, aby sme sa trocha zoznámili s miestnym vínom. My ho síce už poznáme z domu a z časti výletu v Namíbii, ale na mieste veci zvyčajne vyzerajú inak. Ubytovali sme sa štýlovo uprostred vinohradov v oblasti Stellenbosch, neďaleko rovnomenného mestečka, v Soverby, čo je vinohradnícka firma a pretože nerobia víno, len predávajú hrozno, prerobili starú výrobňu vína na ubytovacie zariadenie. Výhľad za domom do vinohradov je očarujúci. U nás je netradičné pestovať pri vinohrade banánové palmy, ale toto je Afrika. Obraz zhora rámujú oblaky nastoknuté na skalnatých vrcholoch. Vinohradníctvo tu má dlhú históriu, najstaršia vinárska farma tu existuje od roku 1685. História ešte neznamená automaticky kvalitu, ale prerod kvantity v kvalitu sa udial za posledných 20 rokov a juhoafrické vína sa hlásia o popredné miesta na svetových trhoch.
Rozmanitosť produkovaných vín je skutočne obdivuhodná. Klasickými sú tradičné kupáže ako z Bordeaux a aj ich komponenty v odrodových červených vínach – cabernet sauvignon, merlot. Navyše aj vynikajúce biele – sauvignon blanc, semillon, chardonnay, ale aj prírodne sladké vína z neskorých zberov, alebo šumivé robené tradičnou metódou. V kategórii rarít sú aj doliehované vína portského typu, ktoré sa snažia vyrovnať originálom. Kvôli legislatíve sa vyskytujú pod názvom Cape Vintage Reserve Port, čo je tiež nelegálne. V posledných rokoch sa tu darí aj vínam vyrobeným z odrôd pochádzajúcich z údolia Rhôny, vynikajúci shiraz nepochádza už len z Austrálie. Krajina má navyše svoju „národnú“ odrodu, ktorou je pinotage. Z tejto odrody sa robí červené víno, ktoré ľudia buď milujú alebo nenávidia. Pinotage je kríženec pinot noir a cinsault (hermitage). Nepestuje sa nikde inde na svete.
Ideálny knižný sprievodca po juhoafrických vínach je od roku 1980 každoročne vylepšovaný Platter’s South African Wines. Popisuje snáď všetkých výrobcov a všetky vína, ktoré sú na trhu, pridáva množstvo užitočných detailov pre návštevníkov, zasvätene sa vyjadruje o vinároch a a podáva to všetko ľahko stráviteľným štýlom. Hodnotenie je striktné, najvyšší počet 5 hviezdičiek dostáva iba asi 50 vín zo 6 000 hodnotených (v roku 2010). Juhoafrické červené vína majú často zvláštnu dechtovú pachuť a vôňu. Mne tá vôňa pripomína náter na železničné podvaly, znalci ju popisujú ako zemitú, animálnu, ale je ako spálená guma a jej najčastejším nositeľom je pinotage. Dôvod je pravdepodobne v prezretom hrozne.
Ceny vína v krajine sa od mojej poslednej návštevy pre siedmimi rokmi výrazne pohli smerom hore. Pribudli vína, ktoré atakujú cenovú hladinu 100 EUR, i keď ešte nedávno špička bola do 20 EUR. Majstrovstvá sveta vo futbale zrejme tiež pomohli cenám v ceste nahor. Na druhej strane treba povedať, že kvalita je veľmi vysoká a súčasné ceny ju len potvrdzujú.
S takouto teoretickou výzbrojou sme sa vydali na cestu po výrobcoch. Naša selekcia bola prispôsobená krátkosti pobytu a snažili sme sa vyhnúť turistickým pasciam – veľkopodnikom zariadeným na spracovanie autobusov plných turistov. S dopravou to bolo jednoduché, treba povedať, že vzdialenosti medzi vinárskymi firmami v Stellenboschi nie sú veľké a oblasť je na skok z Cape Townu, asi tak ďaleko ako Pezinok od Bratislavy. Všetky navštívené firmy majú úžasne vybudované a udržiavané návštevné priestory, často v štýle miestneho holandského koloniálneho baroka, ktorý pripomína južné Čechy. Vybavenie pre návštevníkov veľmi často obsahuje okrem degustačných priestorov aj park na piknik, obchodík, reštauráciu, prípadne niečo špeciálne.
Najskôr sme sa zastavili v Meerlust. Fantastický merlot a bordeaux zmes s menom Rubicon, ostatné nič moc. Vína na dlhé zrenie. Technologicky by sa za ne nehanbili v žiadnom grand cru classe v Bordeaux. Ručný zber, selekcia hrozna, zrenie v barikových sudoch a potom ešte vo fľaši. Vína z tohto podniku si trvalo udržiavajú vysokú kvalitu snáď už od prvej úrody z roku 1975.
Veľmi špeciálna bola zastávka vo Vergelegen, jednom z najstarších vinárskych podnikov v krajine (od 1700). Leží v údolí obkolesenom horami a z jednej strany otvorenom k oceánu. Zaberá úctyhodných 3 000 hektárov, i keď vinohradov je z toho iba 150 hektárov. Táto historická farma je súčasne múzeom, záhradou aj lesoparkom. Idylické budovy s bielymi barokovými štítmi sú obklopené starostlivo udržiavanými sedemnástimi záhradami. Samotná výroba vína sa odohráva na kopci nad historickou časťou a verejnosti nie je bežne prístupná. Je skrytá pod zemou, kde je 5 podlaží vinárskych technológií v budove oktagonálneho tvaru. Mali sme možnosť rozprávať sa s miestnym guru menom Andre van Rensburg, ktorý tu víno vyrába. Má ambíciu robiť najlepšie víno v Južnej Afrike a byť v prvej desiatke na svete. Odvážne, ale podľa investícií, ktoré sa tu do vína nalievajú a medzivýsledkov, ktoré produkuje, je to na dobrej ceste. Veľmi sa nám páčilo miestne šumivé z odrody pinot noir, sauvignon blanc z bielych a z červených hlavne cabernet sauvignon a cuvée Vergelegen. Špeciálne som zvedavý na ich špičkové víno s jednoduchým menom „V“. Treba naň čakať aspoň 5 rokov, kým dozrie vo fľaši. Cenia si ho veľmi vysoko.
Morgenster je susedné vinárstvo Vergelenu. Trocha iný svet. Firma má talianskych majiteľov a je po celej krajine preslávená aj ako výrobca špičkového olivového oleja. My sme sem ale prišli za vínom. Miestne pokusy o sangiovese sme jednohlasne zavrhli a pochvaľovali sme si vlajkovú loď vinárstva s menom Morgenster, kde sa mieša cabernet sauvignon, cabernet franc a merlot. Vyskúšali sme ročníky 2001 až 2006 a vína boli vynikajúce. Ostatné dva ročníky dostali 5 hviezd od Plattera.
V deň odchodu sme mali v pláne už iba symbolickú návštevu ďalšej ikony – vinárstva Kanonkop. Pred vjazdom na pozemok stojí zalafetovaný kanón a vnútri je okrem degustačnej miestnosti aj malá galéria s miestnym umením. Kanonkop má jednoduchú filozofiu – menej je viac. Nerobia biele vína, majú 3 nosné vína – cabernet sauvignon, špičkové víno Paul Sauer (cuvée) a jeden z najlepších pinotage v Južnej Afrike, a teda vo svete. Slogan nad dverami hlása, čo to ten pinotage je – extrakt zo ženských jazykov a levích sŕdc, aby človek po požití dostatočného množstva mohol rozprávať donekonečna a bojovať proti zlu.
Ešte sme stihli Morgenhof, čo je ďalšia miestna idylka. Záhrada, reštaurácia s príjemným sedením vonku, priestranná degustačná miestnosť a zasa batéria skvelých bielych a červených, dokonca aj jedno portské. Páčili sa nám všetky, hlavne Morgenhof Estate, zmes typu Bordeaux, tentoraz cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, malbec. Ako z učebnice. U Plattera chýba polovica hviezdy do dokonalosti.
Špecialitou, s ktorou som sa nikdy predtým nestretol, bolo víno skladované v mori. Firma Southern Right (čo je inak druh veľryby v miestnych pobrežných vodách) ukladá sauvignon blanc na 3 roky do hĺbky 9 metrov pod morskú hladinu. Fľaše vyťahujú olepené mušličkami a inou háveďou, etiketa sa celkom stratí. Víno je prekvapujúco svieže, v dochuti má trpkastú stopu, ale nadšenie okolo stola pri podávaní tejto exotiky nemá hraníc.
Za tri dni sme si teda užili dosť zábavy s juhoafrickým vínom. Bola to príjemná bodka za výletom v Afrike. Juhoafrická republika je civilizovaná krajina, turisticky príjemná, s vyše tristoročnou vinárskou tradíciou. Očarila nás. Predsa len, krajina samotná nie je to, čo poznáme z domu a filozofia výroby vína je postavená na absolútnom perfekcionizme a francúzskych vzoroch. Výsledný dojem je ohromujúci. Táto destinácia určite stojí za zastávku na cestách po juhu Afriky.
Pre viac info kliknite sem.