BRATISLAVA 21. marca (WEBNOVINY) – Ešte ani neskončilo vyšetrovanie, ako sa do väčšiny európskych štátov dostalo konské mäso namiesto hovädzieho, a už hrozí ďalší a vážnejší prípad. Ďalší škandál sa objavil vo Francúzsku.
V spracovateľskom závode spoločnosti Spanghero, ktorá je vyšetrovaná aj v súvislosti s konským mäsom, totiž inšpektori v južnom Francúzsku našli tony mechanicky oddeleného baranieho mäsa označené ako jahňacina.
Takéto mäso dodala do francúzskej továrne rovnaká holandská spoločnosť Draap so sídlom na Cypre, ako to bolo v prípade konského mäsa.
Firma Spanghero sa bráni, že sa spoliehala na informácie od dodávateľa. Majiteľ firmy už bol minulý rok odsúdený za podvod, keď konské mäso z južnej Ameriky vydával za hovädzie. Francúzsko požiadalo holandské úrady o pomoc pri vyšetrovaní. Informuje o tom aktualne.cz s odvolaním sa na informácie Európskeho zväzu obchodníkov s mäsom a dobytkom.
Baranina bola dovezená z Veľkej Británie napriek tomu, že používanie tohto mäsa z britskej produkcie pre výrobu mechanicky oddeleného separátu zakázala Európska únia pre výskyt chorôb šialených kráv, slintačky a krívačky.
Francúzske úrady už nariadili stiahnutie výrobkov. Zatiaľ však nevedia, koľko ich spoločnosť Spanghero vyrobila a kam všade ich dodala. Kontroly pre výskyt mechanicky oddelenej baraniny začali aj v ČR.
„Nebezpečenstvo mechanicky oddeleného mäsa z hovädzieho dobytka, oviec a kôz spočíva v možnosti prenosu chorôb napadajúcich zvieratá aj ľudí. V prípade oviec je to krívačka, pri hovädzom dobytku potom BSE – choroba šialených kráv,“ tvrdí hovorca českej štátnej veterinárnej správy Josef Duben.
Podľa nemeckého serveru Stern.de našla inšpekcia v južnom Francúzsku až päťdesiatsedem ton nelegálnej baraniny. Mäso malo byť využité pri výrobe klobás.