Cícer má lahodnú chuť a je to jediná strukovina, po ktorej vás nenafukuje. Skrýva v sebe množstvo živín. Preto by sme ju určite nemali z jedálnička vynechať. Je však vhodná pre všetkých?
Ktoré zdravé potraviny sú plné tuku?
Ideálna potravina pre každého
Cícer neobsahuje žiadny lepok a má vysoký podiel bielkovín, vápnika a železa. Okrem toho skrýva v sebe vitamíny B a C.
Vďaka svojmu zloženiu je preto vhodný aj pri bezlepkovej diéte, diabetickej diéte, diéte s obmedzením kuchynskej soli, nízkokalorickej, bezcholesterolovej, ale aj pri diéte s vysokým obsahom vlákniny.
Strava pre tehotné
Cícer je ideálny pre tehotné ženy, vďaka jeho bohatému obsahu kyseliny listovej, ktorá chráni plod pred vrodenými vadami a vážnymi poruchami nervovej sústavy.
Dokáže plnohodnotne nahradiť mäso
Vďaka obsahu bielkovín, je cícer viac ako vhodný pre vegetariánov, vegánov, alebo ak si chcete jednoducho oddýchnuť od konzumácie mäsa. Svojím obsahom bielkovín ( až 19g bielkovny na 100g potraviny) je plnohodnotným zastúpením mäsa.
Má lahodnú orieškovú chuť
Táto strukovina je obľúbená vďaka svojej orieškovej chuti aj u našich detí. Cícer môžeme variť, smažiť, alebo pražiť na sucho. V kuchyni z neho môžeme pripraviť nákypy, dusené pokrmy, polievky, nátierky alebo prílohy. Azda najznámejší pokrm z neho je hummus. Semená cíceru sa varia dlho cca 2 hodiny. Pred tepelnou úpravou je vhodné cícer namáčať vo vode aspoň 4 hod. Naklíčením cíceru viac ako 12 hodín stúpa obsah vitamínov hlavne vitamínu B a C.