Mráz počas viacerých jarných nocí poškodil kvitnúce porasty jahôd na Slovensku natoľko, že z tohtoročnej produkcie budú mať Slováci približne o 30 až 40 % menej jahôd. Agentúru SITA o tom v utorok informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
K dispozícii je viac ako 20 zberných miest
Zároveň dodala, že aj napriek tomu sa už uplynulé dni začali na Slovensku tohtoročné samozbery jahôd.
Čerstvé jahody od lokálnych pestovateľov si už môžu Slováci nazbierať na viac ako 20 miestach na Slovensku.
„Tohtoročné samozbery jahôd síce poznačili intenzívne jarné prízemné mrazy a vplyv pandémie koronavírusu, no aj napriek tomu sú pestovatelia pripravení na zberačov,“ uviedla Jana Holéciová.
Pre prízemné mrazy bude menšia úroda
Podľa Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva pestuje Slovensko jahody na výmere cca 158 hektárov s úrodou 793 ton (údaj za rok 2018).
Tento rok však bude jahôd podľa SPPK menej pre spomínané prízemné mrazy. Farmári sa navyše museli vysporiadať aj s vplyvom obmedzení z koronavírusu.
Viac k téme Ekonomické dopady koronavírusu
„Vplyvom obmedzení z koronavírusu majú pestovatelia menej sezónnych zamestnancov zo zahraničia, ktorí im každý rok pomáhajú so zberom jahôd a ďalšieho ovocia. Aj preto poľnohospodári dúfajú, že miestni ľudia im formou samozberu pomôžu pozbierať čo najviac jahôd,“ ozrejmila hovorkyňa SPPK.
Počas zberu je nevyhnutné dodržiavať odstupy
Pestovatelia pripravili v tomto roku 23 jahodovísk, kde si ľudia môžu jahody sami nazbierať.
„Prvé jahody bývajú najväčšie, preto majú o ne ľudia aj najväčší záujem. Jahody dozreté v druhom alebo treťom kole sú už menšie, ale zase sladšie pre vyšší obsah cukru. Súbežne s postupným dozrievaním jahôd sa preto znižuje aj počet ľudí, ktorí si prídu k miestnemu pestovateľovi po úrodu. Prirodzene preto najväčší záujem o chutné jahody prostredníctvom samozberu bude v týchto dňoch,“ povedal predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.
Pestovatelia upozorňujú, aby ľudia dodržiavali aj počas samozberu jahôd ochranné opatrenia, neoberali vo veľkých skupinách, mali na tvári rúška a pred vstupom na pole si vydezinfikovali ruky.
Pestovatelia poskytnú 40% úrody
Samozrejmosťou je opatrnosť pri zbieraní jahôd a šetrné zaobchádzanie s porastami.
„Ľudia samozberom jahôd dokážu pozbierať približne 40 % dopestovanej úrody. Pestovateľovi tak znížia náklady na mzdu, ktorú by inak musel zaplatiť priamo sezónnemu alebo kmeňovému zamestnancovi. Poľnohospodári však vidia pri samozbere jahôd aj ďalšie pozitíva. Samozbery jahôd sa stali populárnymi aj preto, lebo zákazník si sám vyberie, čo si z poľa odnesie domov. Nakupuje ovocie v najčerstvejšom stave a vytvára si bližší kontakt s pestovateľom. To je pre poľnohospodárov výhoda z dlhodobého hľadiska. Vytváranie takejto miestnej komunity je základom pre lepší vzťah spotrebiteľov k domácich potravinám,“ dodala Holéciová.