Potravinárska komora Slovenska (PKS) pripravila návrh opatrení a konkrétnych krokov, ktoré je potrebné v najbližšom období vykonať na to, aby bola zabezpečená plynulá zásoba potravín v obchodoch. Slovensko by sa tak pripravilo na všetky možné alternatívy v dôsledku ďalšieho vývoja nákazy koronavírusom v Slovenskej republike, ale aj ostatných krajinách Európskej únie.
„Návrh týchto opatrení zaslala komora ministerke pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriele Matečnej s výzvou na zriadenie Krízového štábu na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR,“ uviedli potravinári v tlačovej správe.
Zvýšený záujem o určité výrobky
V súvislosti s prijatými opatreniami nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách, podľa PKS vyvstávajú viaceré oblasti, ktoré bude nevyhnutné v najbližších dňoch riešiť z pohľadu plynulého zabezpečenia zásobovania potravinárskych podnikov surovinami a zásobovania obchodov potravinami.
Slovensko má potravín dostatok a panika nie je na mieste, upokojuje verejnosť Matečná
„Evidujeme zvýšený záujem o určité výrobky zo strany zahraničných odberateľov, ktoré niekoľkonásobne presahujú mesačné množstvá daných výrobcov,“ tvrdí PKS.
Prevádzkovatelia potravinárskych podnikov potrebujú urýchlene zabezpečiť dostatok ochranných pomôcok, najmä rúšok, pre svojich zamestnancov. „Zároveň bude potrebné riešiť situáciu s nedostatkom pracovnej sily v dôsledku práceneschopnosti zamestnancov a OČR súvisiacich s uzatvorením škôl a škôlok na celom území Slovenskej republiky,“ upozorňuje PKS.
Kritické udržanie potravinárskej výroby
Komora považuje za absolútne kľúčové to, aby sa prevádzkovateľom potravinárskych podnikov proaktívne oznamovali všetky opatrenia, ktoré majú vplyv na plynulé zásobovanie a výrobu. Ide o opatrenia, ktoré sa týkajú prepravy surovín a tovarov, ale aj osôb, ktoré sa v dôsledku plnenia pracovných povinností presúvajú cez hranice Slovenskej republiky, ako aj opatrenia prijímané najmä susednými štátmi.
„Plne si uvedomujeme, že v súčasnej situácií je absolútne kritické udržanie potravinárskej výroby a plynulé zásobovanie potravinami obyvateľov Slovenskej republiky. Potravinárske podniky v súčasnosti disponujú dostatočnými zásobami potravín a sú schopné pokrývať požiadavky svojich odberateľov,“ dodala PKS.