Slovenskí poľnohospodári nemôžu stáť v úzadí, mali by kraľovať, pretože ovládajú 90 percent územia a živia Slovensko. Uviedol to v piatok na stretnutí s farmármi v Dunajskostredskom okrese minister pôdohospodárstva Ján Mičovský.
Prehliadka troch zeleninárskych prevádzok
Na odbornej diskusii s členmi Agrárnej komory Slovenska (AKS) diskutovali o viacerých témach. Medzi najvýraznejšie témy súčasnosti patrí podľa agroministra problematika finalizácie a umiestňovania produkcie na Slovensku, problematika závlahových systémov a ich nevyhnutná revitalizácia, a investície do nových environmentálnych riešení či zapojenie sa do podporných opatrení rezortu, ako aj prenájom pôdy poľnohospodárom.
Ministerstvo pôdohospodárstva má druhého štátneho tajomníka, k Feckovi pribudol Gajdoš
Minister Mičovský navštívil región Dunajskej Stredy na pozvanie predsedníčky AKS Heleny Patasiovej. Po prehliadke troch zeleninárskych prevádzok sa zúčastnil aj na odbornej diskusii s členmi AKS.
Žitný ostrov patrí dlhé roky medzi významné poľnohospodárske oblasti na Slovensku. Práve tu sa darí pestovateľom dosahovať každoročne kvalitnú produkciu nielen ovocia, ale aj zeleniny. Množstvo poľnohospodárov sa tu zameriava na špecializovanú rastlinnú výrobu.
Najvyšší počet slnečných dní na Slovensku
„Dnes som videl malé zázraky, videl som rodinné firmy, starých otcov aj vnúčatá, akú majú obrovskú chuť do práce v poľnohospodárstve. Táto krajina patrí šikovným ľudom, ktorí vedia a chcú. A ja urobím všetko pre to, aby pôdohospodárstvo nepatrilo na okraj spoločnosti a nebolo považované za vedľajší rezort. Ľudia, ktorí majú zem za nechtami, nemôžu stáť vzadu,“ uviedol Mičovský.
Rozšírenie AMO do ďalších okresov je podľa Mičovského otázkou času, môže za to nedisciplinovanosť okolitých krajín
Oblasť Žitného ostrova je známa aj najvyšším počtom slnečných dní na Slovensku, čo predstavuje pre poľnohospodárov jeden z kľúčových aspektov pri dosahovaní kvalitnej produkcie.
Z celkovej výmery slovenskej ornej pôdy, na ktorej sa pestuje zelenina, predstavuje okres Dunajská Streda podiel až 20 %. Obrovské množstvo zeleniny z tohto regiónu putuje najmä na slovenský trh, čím miestni poľnohospodári významne prispievajú k národnej sebestačnosti.