Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) považuje za nevyhnutné prijať účinné a najmä dlhodobé opatrenia na ochranu domácich chovateľov nosníc. Na prerobenie všetkých klietkových chovov na podstielkové a voliérové chovy bude podľa hydinárov nevyhnutné vynaložiť investície vo výške 47 miliónov eur.
Pri súčasnom rýchlom raste cien stavebných materiálov sa tieto investície zvýšia minimálne o ďalších 30 percent, teda o 15 miliónov eur. Ako ÚHS v utorok informovala, napriek tomu, že na tento problém upozorňuje už tri roky, ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na prerobenie klietkových chovov doteraz nevyčlenilo žiadne finančné prostriedky.
Hrozí obmedzenie výroby a ukončenie činnosti
Hydinári žiadajú zvýšenie odbytových cien konzumných slepačích vajec tak, aby pokrývali výrobné náklady, ako aj zavedenie dlhodobej štátnej pomoci na podporu chovu hydiny na Slovensku v rovnakej výške ako v okolitých krajinách a vyčlenenie finančných prostriedkov na prerábanie klietkových chovov nosníc na voliérové a podstielkové chovy.
Hydinári čelia čoraz väčším problémom, trápia ich rastúce ceny energií či kŕmnych zmesí pre zvieratá
„V prípade, ak nepríde k prijatiu účinných a dlhodobých opatrení na podporu chovu nosníc a produkcie vajec v SR, máme dôvodné obavy, že viacerí chovatelia nosníc budú musieť pri súčasnom vývoji výrobných nákladov a odbytových cien obmedziť výrobu alebo ukončiť svoju činnosť a príde k významnému poklesu produkcie vajec ako aj sebestačnosti v tejto komodite v SR,“ upozornila ÚHS.
Dovoz nekvalitného hydinového mäsa
Zároveň poukázala na pokračovanie dovozov nekvalitnej hydiny. Potravinoví inšpektori podľa hydinárov v septembri a októbri tohto roka opätovne potvrdili, že na Slovensko sa dováža obrovské množstvo nevyhovujúceho a zdraviu škodlivého hydinového mäsa, ktoré následne stiahli z trhu. Za dva mesiace to bolo viac ako 38 ton hydinového mäsa s obsahom salmonely z Poľska, Ukrajiny a Českej republiky.
Objavili sa prípady falšovania označovania krajiny pôvodu mäsa, hydinári žiadajú prijať viaceré opatrenia
„Preto je nevyhnutné, aby slovenskí spotrebitelia pri nákupe hydinového mäsa kontrolovali krajinu pôvodu uvedenú na etikete a kupovali výhradne iba slovenské hydinové mäso, ktoré je kvalitné, čerstvé, bezpečné, zdravé a pod neustálou veterinárnou kontrolou v SR,“ uviedla ÚHS.
Keďže veľké množstvo zahraničného hydinového mäsa sa dostáva aj do školského stravovania, podľa domácich hydinárov je nevyhnutné, aby sa rodičia zaujímali o krajinu pôvodu hydiny v školskej jedálni, kde sa stravujú ich deti a vyvinuli tak tlak na nákupy slovenského hydinového mäsa. „Zdravie našich detí by malo byť pre nás prvoradé,“ dodala ÚHS.