BRATISLAVA 27. decembra (WEBNOVINY) – To, že čokoláda škodí nášmu zdraviu nie je pravda. Samozrejme ak ju nejete na kilá. To už by sa dalo polemizovať o možných chorobách. Ale bavíme sa o bežnej dávke čokolády, ktorá nám nijak neublíži, práve naopak. Tmavá čokoláda má pre nás viacero výhod.
Kedysi vyhlásili „škodlivú čokoládu“ za dobrú, pretože má vysoké úrovne antioxidantov, ktoré zvyšujú imunitu. Tiež obsahuje teobromín, čo je zložka, ktorá je dobrá pre nervový systém. A najnovší výskum vykonaný v londýnskej Imperial College preukázal, že čokoláda môže zastaviť aj kašeľ.
Okrem toho, že je zdravá pre spotrebu, niektorí lekári ju odporúčajú ako súčasť určitých terapií. Jedným z nich je K.Atsina z lekárskej školy v Ghane, ktorý už dlho používa kakaový prášok v liečbe diabetes a hypertenzia a jeho kolega F. Kwaku Adaiáš predpísal dve šálky kakaa denne na ochranu proti malárii.
„V posledných rokoch sa prírodné suroviny, ako sú flavonoidy, ktoré sú vo veľkom množstve obsiahnuté v čokoláde, používajú ako antidepresíva,“ vysvetlil profesor Donatella Lippi z Talianska. A preto je dobrá nálada spojená práve s čokoládou.
Pre dosiahnutie maximálnych pozitívnych účinkov je postačujúce malé množstvo čokolády a všetky tieto zdravé výhody platia samozrejme len pre tmavú čokoládu, ktorá obsahuje väčšie množstvo kakaa.