Kozubová pec musí byť, samozrejme hlavne funkčná a bezpečná, vhodne umiestnená s ohľadom na jej vysoké teploty a musí byť postavená podľa príslušných noriem. Prvým krokom k dobre postavenej a bezporuchovej peci je výber spoľahlivého predajcu, ktorý ponúka kvalitné výrobky. Neodporúčame uprednostňovať nízku cenu pred kvalitou, pretože dôsledky môžu byť fatálne.
Skôr, než otvoríte peňaženku, mali by ste vedieť:
Či chcete kozubovú pec na vykurovanie, dokurovanie alebo len ako estetický doplnok priestoru;
Aké máte technické možnosti – či máte k dispozícii komín, na ktorý je možné pec napojiť;
Ako a kde uskladníte polená, ak chcete kozubovú pec na drevo. Potrebujete totiž miesto na uskladnenie všetkého dreva, ale aj priestor blízko piecky na polená, ktoré budete prikladať;
Aký priestor máte k dispozícii, pretože nie každá kozubová piecka je vhodná do každého priestoru. Optimálny výkon piecky do konkrétneho priestoru si treba nechať vypočítať, aby ste potom neboli prekvapení, že hreje akosi málo alebo, naopak, že po chvíľke sa v obývačke nedá vydržať, pretože vám je prihorúco;
Aké by mali byť bezpečné vzdialenosti predmetov od horúcej piecky a akú veľkú a z akého materiálu potrebujete nehorľavú podložku pod ňu. Najčastejšie sa využíva keramická dlažba, sklo alebo plech;
Či bude materiálové a dizajnové stvárnenie celého priestoru v súlade s kachľovou pieckou v ňom. Neznamená to však, že s moderným minimalistickým zariadením ladí iba jednoduchá oceľová pec. Pri výbere je dobré nechať si poradiť architektom, aby vás pohľad na oheň tešil, a nie rozčuľoval. Umiestnenie, typ, veľkosť a materiál kozubovej pece výrazne ovplyvnia celú miestnosť;
Ak chcete mať otvorené ohnisko v centre miestnosti (určite to pekne vyzerá na obrázkoch v časopise), či budete mať k dispozícii voľný priestor aspoň dva a pol metra okolo neho. Keďže okrem bezpečnosti tu vstupuje do hry aj dominancia tohto výrazného prvku, potrebujete naň dostatočne veľký a otvorený priestor – menšiu miestnosť by takýto kozub „pohltil“. Pozor – nutnosťou je perfektne navrhnutý a zrealizovaný prívod vzduchu a odvod spalín do komína, aby ste nemali miestnosť plnú dymu.
Či vás časom neomrzí nosenie dreva, odstraňovanie popola a pravidelná starostlivosť o komín. Ak áno, radšej si vyberte kozub na plyn, bioalkohol (biolieh alebo gél) prípadne elektrinu, ktoré sú užívateľsky komfortnejšie. Posledné dva nepotrebujú dokonca ani komín. Chýba im však atmosféra horiaceho dreva s jeho vôňou a praskaním.
Celý článok si môžete prečítať tu.