BRATISLAVA 26. novembra (WBN/PR) – V týchto dňoch sa na trh dostala kuchárska kniha s receptami, ktoré pochádzajú zo severného Spiša. Recepty majú pôvod v jednom z najchudobnejších regiónov Slovenska, ale nechýba v nich tvorivosť a variabilnosť. Tradičné recepty patria medzi tie najlacnejšie, ale zároveň sú veľmi chutné. Autorovi trvalo niekoľko mesiacov na zozbieranie najtradičnejších receptov, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu.
V receptoch sa objavujú najmä potraviny, ktoré boli typické a dostupné pre každého v tejto oblasti. Obyvatelia Spiša si tieto potraviny ešte stále pestujú doma v záhradách.
Mäso patrilo len na sviatočný stôl a aj to len niekedy. Väčšinou to bola bravčová masť, slaninka, bravčové mäso a baranina. V receptoch sa najčastejšie používajú zemianky a múka, ktoré patrili a ešte stále patria k najlacnejším druhom surovín. Vynaliezaví obyvatelia Spiša si vyrábali vlastné klobásky bez mäsa. Volali sa Kysky a ich základnou surovinou boli zemiaky s kúskom nakrájanej klobásky alebo slaninky.
Knihu Františka Strelu „Tradičné tajomstvá kuchyne“ je dostať v Nestville Parku, ktorý sa nemalou mierou pričinil o jej vydanie, v expozícii tradičných remesiel a liehovarníctva,. Kniha sa tak stáva ďalším z artefaktov histórie severného Spiša, ktoré sa snažia v Nestville Parku v obci Hniezdne zhromažďovať. Viac informácii ma ww.nestvillepark.sk.
Recepty:
Pamula- Goralský puding
Potrebujeme:
500 g sušených hrušiek
2 l vody
250 g pšenično- ražnej múky
2 lyžice včelieho medu
1 lyžica cukru
1 lyžica hrozienok
Príprava:
Hrušky opláchneme a uvaríme vo vode s cukrom, kým nezmäknú. Do vody pridáme múku a za stáleho miešania uvaríme redšiu kašu. Do uvarenej kaše (pudingu) pridáme med, uvarené hrušky a nemočené hrozienka. Všetko spolu premiešame.
Začurka / Zatirka
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
600 g hladkej múky
1 vajce
1 l vody z kyslej kapusty
hrsť kyslej kapusty
0,1 l oleja
1 cibuľa
soľ, čierne korenie a vegetu
Príprava:
Surové zemiaky pokrájané na kocky a kyslú kapustu uvaríme v osolenej vode. Pripravíme si cesto (začurku) spracované z 500 g hladkej múky, 1 vajca, soli a vody. Cesto ručne trháme a hádžeme do variacich sa zemiakov a kapusty. Na oleji speníme cibuľku, pridáme 100 g hladkej múky a urobíme tmavšiu zápražku, ktorú zalejeme 1 l vody z kyslej kapusty a ochutíme soľou, korením a vegetou. Zmiešame spolu s uvarenými zemiakmi a kapustou, necháme povariť a celé dochutíme.
Moskoľ
Potrebujeme:
2 kg zemiakov
1 kg polohrubej múky
1 vajce
vodu
soľ
Príprava:
V šupke uvarené zemiaky olúpeme, pretlačíme alebo postrúhame na hladkú jemnú zmes. Z múky, popučených zemiakov, soli a vajíčka vypracujeme hladké cesto. Cesto vyvaľkáme na doske do hrúbky 1,5 cm- 2 cm a dáme piecť na jemne rozohriatu liatinovú dosku. Pa cca 15 minútach otočíme na druhú stranu. Moskoľ sa trhá alebo krája a natiera maslom.