Kuchárka najlacnejších receptov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: Tradičné tajomstvá kuchyne severného Spi

BRATISLAVA 26. novembra (WBN/PR) – V týchto dňoch sa na trh dostala kuchárska kniha s receptami, ktoré pochádzajú zo severného Spiša. Recepty majú pôvod v jednom z najchudobnejších regiónov Slovenska, ale nechýba v nich tvorivosť a variabilnosť. Tradičné recepty patria medzi tie najlacnejšie, ale zároveň sú veľmi chutné. Autorovi trvalo niekoľko mesiacov na zozbieranie najtradičnejších receptov, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu.

V receptoch sa objavujú najmä potraviny, ktoré boli typické a dostupné pre každého v tejto oblasti. Obyvatelia Spiša si tieto potraviny ešte stále pestujú doma v záhradách.

Mäso patrilo len na sviatočný stôl a aj to len niekedy. Väčšinou to bola bravčová masť, slaninka, bravčové mäso a baranina. V receptoch sa najčastejšie používajú zemianky a múka, ktoré patrili a ešte stále patria k najlacnejším druhom surovín. Vynaliezaví obyvatelia Spiša si vyrábali vlastné klobásky bez mäsa. Volali sa Kysky a ich základnou surovinou boli zemiaky s kúskom nakrájanej klobásky alebo slaninky.

Knihu Františka Strelu „Tradičné tajomstvá kuchyne“ je dostať v Nestville Parku, ktorý sa nemalou mierou pričinil o jej vydanie, v expozícii tradičných remesiel a liehovarníctva,. Kniha sa tak stáva ďalším z artefaktov histórie severného Spiša, ktoré sa snažia v Nestville Parku v obci Hniezdne zhromažďovať. Viac informácii ma ww.nestvillepark.sk.

Recepty:

Pamula- Goralský puding

Potrebujeme:

500 g sušených hrušiek

2 l vody

250 g pšenično- ražnej múky

2 lyžice včelieho medu

1 lyžica cukru

1 lyžica hrozienok

Príprava:

Hrušky opláchneme a uvaríme vo vode s cukrom, kým nezmäknú. Do vody pridáme múku a za stáleho miešania uvaríme redšiu kašu. Do uvarenej kaše (pudingu) pridáme med, uvarené hrušky a nemočené hrozienka. Všetko spolu premiešame.

Bez názvu
Foto: Pamula- Goralský puding

Začurka / Zatirka

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

600 g hladkej múky

1 vajce

1 l vody z kyslej kapusty

hrsť kyslej kapusty

0,1 l oleja

1 cibuľa

soľ, čierne korenie a vegetu

Príprava:

Surové zemiaky pokrájané na kocky a kyslú kapustu uvaríme v osolenej vode. Pripravíme si cesto (začurku) spracované z 500 g hladkej múky, 1 vajca, soli a vody. Cesto ručne trháme a hádžeme do variacich sa zemiakov a kapusty. Na oleji speníme cibuľku, pridáme 100 g hladkej múky a urobíme tmavšiu zápražku, ktorú zalejeme 1 l vody z kyslej kapusty a ochutíme soľou, korením a vegetou. Zmiešame spolu s uvarenými zemiakmi a kapustou, necháme povariť a celé dochutíme.

Bez názvu
Foto: Začurka / Zatirka

Moskoľ

Potrebujeme:

2 kg zemiakov

1 kg polohrubej múky

1 vajce

vodu

soľ

Príprava:

V šupke uvarené zemiaky olúpeme, pretlačíme alebo postrúhame na hladkú jemnú zmes. Z múky, popučených zemiakov, soli a vajíčka vypracujeme hladké cesto. Cesto vyvaľkáme na doske do hrúbky 1,5 cm- 2 cm a dáme piecť na jemne rozohriatu liatinovú dosku. Pa cca 15 minútach otočíme na druhú stranu. Moskoľ sa trhá alebo krája a natiera maslom.

Bez názvu
Foto: Moskoľ
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať