BRATISLAVA 27. apríla (WBN/PR) – Už pri vyslovení slova Taliansko sa každému pred očami vybaví azúrové more, páliace slnko, nádherné pláže, vynikajúca talianska káva, špagety, pizza a srdečnosť miestnych obyvateľov. Letné večery priam lákajú k posedeniu s pohárom dobrého vína. Taliansko je známe svojim pouličným životom – veselí ľudia, ktorí radi hlasno a veľa debatujú. Taliansko patrí medzi najnavštevovanejšie krajiny niekoľko tisíc rokov. Veď už od stredoveku platí: ,,všetky cesty vedú do Ríma“.
Cestovná kancelária Aeolus aj túto sezónu rozšírila ponuku ubytovaní v Taliansku.
Tipy, prečo sa vybrať do Talianska:
– špagety, pizza, talianske vína, syry a spev
– srdečnosť Talianov, ktorí hlasno a veľa debatujú
– rozmanité poznávacie zájazdy s množstvom pamiatok
– rôznorodosť hotelov a kempy s luxusnými domčekmi
Kalábria je najjužnejším krajom Talianska, tvz.,,špičkou talianskej čižmy“ takmer dotýkajúca sa Sicílie. Kalábria je hornatý región. 90 % povrchu tvoria hory a pahorkatina. Nie veľmi bohatý, prevažne poľnohospodársky kraj, v ktorom priemyselné centrá takmer nie sú. Je tu však množstvo prekrásnych prírodných scenérií, s neopakovateľnými vyhliadkami a nepreľudnenými plážami. Táto oblasť bola turistami objavená len nedávno.Azda najkrajším mestečkom tejto oblasti je Tropea – perla Tyrhénskeho mora, ktorej vznešená starobylosť akoby sa vznášala nad morom. Uličky vedú k vyhliadke s úchvatným pohľadom na záliv Tropey s až neprirodzene tyrkysovou vodou. Turisti tu radi ochutnávajú pre Kalábriu typickú marmeládu z červenej cibule i čokoládu s feferónkami. Malebné Capo Vaticano je preslávené krásnymi piesočnatými plážami medzi skalnatými útesmi. Poskytuje výhľad na 3 Liparské ostrovy vulkanického pôvodu – Lipary, Vulcano a Stromboli s úžasným pohľadom na stále činnú sopku. Praia a Mare je moderné turistické mestečko v severnej časti Kalábrie. 5 km dlhá pláž vulkanického charakteru sa tiahne pozdĺž celého mestečka. Dominantou mestečka je ostrov Dino s Azúrovou a Leviou jaskyňou. Scalea je jedno z najväčších a najstarších mestečiek v oblasti Riviera dei Cedri. K typickým symbolom tejto oblasti patria plody cédrov a sušené štipľavé papričky peperoncini.
Toskánsko je jedným z najkrajších talianskych regiónov. Nachádza sa v strednom Taliansku, obmýva ho Tyrhénske more. Jeho názov pochádza z latinského slova Tusci – Etruskovia, ktorý boli najstaršími tunajšími obyvateľmi. Mnohé mestá sú dodnes obklopené pozostatkami etruských hradieb. Je rodiskom renesancie, čomu nasvedčuje i množstvo pamiatok z tejto doby v celej oblasti. Láka nás svojou vidieckou krajinou, architektúrou, históriou, umením, slnkom zaliatymi lúkami, stále zelenými zvlnenými svahmi s olivovými hájmi a vinicami, ktoré preslávilo víno Chianti. Charakteristickým znakom pre Toskánsko sú kamenné usadlosti v kombinácii s terakotou. Cestičky, vedúce k jednotlivým vilám sa kľukatia pomedzi cyprusové a píniové háje. Návštevníkov zo všetkých kútov sveta lákajú i známe termálne kúpele Montecatini Terme či Bagni di Lucca. Je tu množstvo známych talianskych miest ako Florencia, Siena, Lucca, Pisa, Viareggio a Livorno. Toskánsko je veľmi bohatý kraj s vysokou životnou úrovňou.
Elba patrí do regiónu Toskánsko. Po Sicílii a Sardínii je to 3. najväčší taliansky ostrov s rozlohou 220 km2. Od talianskeho pobrežia je vzdialená 10 km. Známa aj ako ostrov cisára Napoleona. Elba je veľmi zaujímavým dovolenkovým cieľom vďaka bohatej histórii, atraktívnym pieskovým a plytkým plážam, malebným mestečkám.
Správnym strediskom Elby je Livorno a hlavným mestom ostrova prístavné Portoferraio, ktoré púta pozornosť starým prístavom a moderným nábrežím s hotelmi a rybími reštauráciami. Nachádza sa tu rezidencia a múzeum cisára Napoleona Bonaparta, staré hradby, úzke uličky s množstvom turistov z celého sveta. Stále zelený ostrov, kde teploty len málokedy klesajú pod nulu, a ktorý je porastený macchiou – zdegenerovaným lesom bušového charakteru. Nájdete tu gaštany, biele buky, borovice, duby, oleandre, kaktusy agáve, opuncie. Biela, ružová, žltá, fialová. To sú charakteristické farby jarnej macchie. Zaujímavosťou je najstaršia 550 ročná pínia na ostrove, ktorá doteraz odoláva času na pláži v Lacone. Pobrežie ostrova je členité, vytvára množstvo čarovných zátok a zákutí. Špecialitou Elby je sladký koláč bez kvasníc – schiacia briaca. Dá sa kúpiť aj v obchodoch. Dlho vydrží, preto si ho brávali námorníci na dlhé plavby.
Sardínia je čarovný ostrov v Stredozemnom mori s nádhernými plážami, azúrovým tyrkysom mora a nezničenou prírodou. Hlavným mestom ostrova je Cagliari. Sardínia uspokojí i tých najnáročnejších klientov, ktorí hľadajú súkromie, odpočinok v prírode, ale i komfort. Patrí k najmenej osídleným talianskym ostrovom. Tichá horská krajina a tisíce typických okrúhlych obytných veží z doby kamennej a bronzovej, okúzľujúce mestečká a malebné pobrežie garantujú atraktívnu dovolenku. Pláže na Sardínii sú známe hlavne jemným, bielym pieskom. Na niektorých miestach sú piesočné duny, inde zas malé kamienkové zálivy. Kúpanie „hore bez“ sa na ostrove toleruje. Na všetkých plážach platí prísny zákaz stanovania a nocovania pod šírym nebom. Za nedodržanie sa platia pokuty až niekoľko tisíc eur. Sardínia je exkluzívnym ostrovom, čo sa premieta aj do vyšších cien v porovnaní s ostatnými oblasťami Stredomoria. Zvláštnosťou je zvyk domorodých obyvateľov aj dnes sa obliekať do tradičných krojov.
Sever Talianska – Jadranské pobrežie
Mesto Bibione patrí medzi najobľúbenejšie destinácie v Taliansku. V Bibione sa nachádza 8 km dlhá pravidelne udržiavaná piesočnatá pláž s pozvoľným vstupom do mora. Pláž je veľmi dobre vybavená a je veľmi vhodná pre rodiny s malými deťmi. Azúrové more, zlatisté pláže, borovicové háje, všadeprítomné reštaurácie, pizzerie, bary, cukrárne s vychýrenými dobrotami a pravou talianskou kávou, to je Bibione. A samozrejme zábava všetkých druhov od Lunaparku, cez diskotéky, jazdu na horskom bicykli či koňoch, až po windsurfing, kanoe, volejbal, kolky či tenis. Každý si tu nájde svoj pravý dovolenkový raj. V Bibione najdete kľudnú časť Lido del Sole a Pineda, tak i živé turistické centrum s diskotékou, reštauráciami, barmi a nákupnou promenádou v časti Bibione Spiaggia.
Caorle patrí k najmalebnejším strediskám na pobreží severného Jadranu vďaka svojej starobylej atmosfére. Toto mestečko má silnú rybársku tradíciu a turisti dnes zvyknú vyprevádzať miestnych rybárov na more. Atrakciou je plavba pomedzi domce rybárov s ochutnávkou rybích špecialít. Okrem takmer 7 km dlhej pieskovej pláže sa oplatia aj prechádzky miestnymi uličkami s pozostatkami byzantských stavieb. Kedysi tu žil a tvoril Ernest Hemingway. Caorle ponúka s príchodom leta aj množstvo zábavy vo vodnom parku, jazdu vláčikom po centre, cyklistické trasy či blízke golfové ihriská.
Lido di Jesolo sa pýši 15 km dlhou piesočnou plážou, ktorá sa tiahne pozdĺž celého letoviska a pozvoľne sa zvažuje do mora. Typická dlhá promenáda s množstvom reštaurácií a barov vytvára pravú dovolenkovú atmosféru. Najmä deti sa tešia na zábavný a vodný park s množstvom hier, šmykľaviek, toboganov. Vďaka svojej polohe blízko Benátok, Verony a Bologne pritiahne tisícky milovníkov histórie a umenia. Športovo založení dovolenkári isto radi vyskúšajú cyklistické trasy, chodník pre korčuliarov, minigolf, motokárové dráhy, krytú plaváreň a golf. Jesolo ponúka tiché okrajové časti aj rušnú promenádu, kúpanie, slnenie, športové aktivity a výhodné nákupy.
San Benedetto del Tronto je najväčším a najznámejším letoviskom na Palmovej riviére. Názov dostal podľa paliem, ktoré lemujú tunajšie ulice a pobrežné promenády. V súčasnosti tu žije asi 40 tisíc obyvateľov. Mesto má dve centrá, jedno v južnej časti (Porto d’Ascoli), druhé v starej časti v blízkosti prístavu. V stredisku sú tenisové kurty, krytý a otvorený plavecký bazén, atletický a futbalový štadión, štadión pre kolieskové korčule, ihrisko na petang, niekoľko detských ihrísk, morské múzeum. V meste sa pravidelne koná trh s čerstvými rybami, zeleninou a ovocím. V okolí sa nachádzajú aj zaujímavé stredoveké mestečká s typickými kamennými domami a úzkymi uličkami.
Piesočná pláž v San Benedetto je takmer 5 km dlhá a široká až 50 m. Priezračné more, jedno z najčistejších v Taliansku, s pozvoľne klesajúcim piesočnatým dnom, je ideálne pre rodiny s deťmi.
História Talianska:
Po páde Rímskej ríše (476) sa stalo územie Talianska súčasťou byzantského cisárstva, neskôr územia Lombardov aj Frankov. V roku 755 vznikol v strednom Taliansku cirkevný štát, ktorý existoval do roku 1870. V roku 800 bolo územie súčasťou štátu Karola Veľkého a od roku 962 rímskonemeckej ríše. Do 18. storočia pretrvalo rozdrobenie krajiny na malé štátne útvary, z ktorých najväčšie boli Sicílske kráľovstvo, pápežský štát, Sardínske kráľovstvo, Toskánske vojvodstvo, Milánske vojvodstvo, Benátska republika a Janovská republika. V 18. storočí sa presadil vplyv rakúskych Habsburgovcov. V rokoch 1796 – 1815 sa Taliansko dostalo pod francúzsky vplyv. K Francúzsku boli prepojené rozsiahle časti krajiny (Turín, Janov, Rím). V rokoch 1860 – 1870 prebiehal proces politického a územného zjednotenia Talianska proti vplyvu Rakúska. Taliansko si vydobylo nezávislosť 17. marca 1861.
V 1. svetovej vojne bola krajina najskôr neutrálna, v roku 1915 vstúpila do vojny na strane Dohody. Povojnový hospodársky pokles a rastúcu nespokojnosť obyvateľstva využili fašisti, ktorí sa v roku 1922 štátnym prevratom dostali k moci (diktátor Benito Mussolini). Taliansko sa zúčastnilo v 2. svetovej vojne od roku 1940 na strane Nemecka. Po vylodení Spojencov na Sicílii a zvrhnutí Mussoliniho vyhlásila talianska vláda v roku 1943 vojnu tretej ríši. Dňa 2. mája 1945 bolo Taliansko oslobodené spojeneckými vojskami. Po celonárodnom hlasovaní v roku 1946 sa Taliansko stalo republikou. Od roku 1949 došlo postupne k politickej a hospodárskej integrácii krajiny so západnou Európou a v roku 1955 vstúpilo Taliansko do OSN.
Talianska kuchyňa:
Servírovanie v talianskych reštauráciách je rovnako dokonalé ako francúzske. V každom kraji alebo meste sú jednotlivé reštaurácie niečím vychýrené.
V severozápadnej časti Talianska v podhorských oblastiach nachádzame rôzne pokrmy ovplyvnené tvrdým životom horalov. Tieto sa vyznačujú svojou ostrou chuťou s výraznejším obsahom korenia a cesnaku. Zo sladkostí sú obľúbené pečené gaštany poliate karamelom. Ravioly a malé zapekané raviolky so syrom, nazývané agnelotti, sú miestnymi špecialitami. Ďalšou špecialitou je bagna cauda – pikantná omáčka obsahujúca sardely, maslo, olej a cesnak, do ktorej sa namáča varený zeler. Pri jedle je stále ohrievaná na stolnom ohrievači.
Financiera di polli je lákavá kombinácia kuracích vnútorností, hríbov, hľuzoviek jemnou mäsovou omáčkou a rajčiakmi.
Fontina je syr s vajíčkami pripravovaný ako rezeň.
V južnom Taliansku sú po stáročia častým denným pokrmom cestoviny. Napriek veľkému výberu cestovín v predajniach si ich gazdinky zväčša pripravujú doma. V severnom Taliansku je zase najčastejšie denným pokrmom ryža. Najčastejšie sa podáva ako hlavné jedlo a nie ako príloha. Pre mnohé pokrmy sa ryža dusí vo víne a vývaru, potom sa zmieša so šunkou, hráškom, kuracím mäsom, pečeňou alebo mäkkýšmi.
Provincia Lombarda je tiež známa svojou lahôdkovou kuchyňou a korenenými jedlami. Vo väčšej miere sa používa ryža, saláma, hovädzie mäso a čerstvé syry. Odtiaľto pochádza aj známa kotleta a slávne rizoto na milánsky spôsob.
V benátskej oblasti sa používa viac cibule, ovocia, zeleniny a pikantných omáčok. V oblasti Udine je známa údená šunka v popole, ktorá býva často súčasť rôznych nárezov.
Emiliánska oblasť oplýva veľkou hojnosťou zeleniny a ovocia. Rajčiaky, hrozno a rôzna zelenina sa pestuje vo veľkom množstve. Kuchyňa tejto oblasti okolia Bologne je síce ťažká, ale za to veľmi chutná a zdravá. Je to strediskom špecialít údenárstva Talianska. Kuchyňa z tejto oblasti je považovaná za kuchyňu pre pravých chlapov. Je dosť mastná a známa je predovšetkým mortadelou alebo parmezánom.
V strede Talianska v toskánskej oblasti sa pripravujú chutné, lákavé a väčšinou náročné pokrmy. Pri ich príprave sa používa veľa oleja, všetky druhy mäsa, víno a množstvo cesnaku. Taktiež aj kuracina na mnoho spôsobov.. Jednou z mnohých špecialít je Arista alla Florentina – bravčový pečený chrbát s cesnakom a rozmarínom, pečený v rúre. Podlieva sa vodou.
Ďalšou zvláštnosťou je biftek na florentínsky spôsob, ku ktorému sa výborne hodí víno Chianti.
V rímskej oblasti si kuchyňa hlavného mesta vyslúžila slávu. Turistický ruch sa prejavil aj tu. Ovplyvnili ho totiž kuchyne svetových miest. Starorímska kuchyňa vyniká svojimi ostrými omáčkami a pikantným ragú. Zvláštnosťou je abbacchio – jahňatá živené len mliekom, pečené na otvorenom ohni a dochutené omáčkou z oleja, rozmarínu, octu, cesnaku a sardel. Mäso ošípaných tu má zvláštnu chuť, pretože sa chovajú v horách a kŕmia sa žaluďmi.
Abruzská oblasť je krajom vynikajúcej zeleniny a zemiakov, hovädzieho dobytka, výborných syrov a sladkostí.
Mortadella di Campotosto sa podobá boloňskej mortadelle, je však pikantnejšia, suchšia s väčším obsahom cesnaku a korenia.
Južná oblasť Talianska, nazývaná Campania, je krajom špagiet a makarónov. Vysmážané pokrmy tu takisto dostanete v širokom výbere.
Najobľúbenejší pokrm je fritto misto. Sú to kúsky rýb, tvrdší syr, karfiol, pečeň, zemiaky, karfiol a teľací mozoček.
Oblasť Basilicata je známa svojimi zeleninovými polievkami a silno údenými špecialitami, naloženými v oleji.
Celkom na juhu krajiny je kalábriská oblasť, ktorá môže návštevníkom ponúknuť najmä makaróny so syrom Ricotta, údeniny a pstruhovité ryby. Trotte arristite je pstruh pečený na drevenom uhlí, ktorý sa podáva sa s olejom, citrónom alebo s majonézou.
Na sever od Ríma sa rozprestiera oblasť bohatá na gaštanové háje. Pochúťky z pečených gaštanov sú známe po celom svete. Marrone, ako im Taliani hovoria sa používajú pri príprave polievok, plniek a zmrzlín. Známa je gaštanová polievka, gaštanová kaša s olivami, kurča plnené gaštanovou plnkou alebo vychýrená a známa pochúťka bažant s gaštanovou plnkou na hľuzovkách s červeným vínom škoricovej chuti menom Barolo.
Talianska gastronómia nevyniká múčnikmi. Používa sa väčšinou maslové cesto, ktoré sa upravuje v podobe závinu plneného krémom, šľahanou smotanou a zaváraninami. Turridu je čajové pečivo z múky, vajec a mandlí, obaľované v cukre.
Amarelli di Modena je pečivo pripravované z múky, horkých a sladkých mandlí.
Taliani sú odborníkmi na prípravu rôznych zmrzlín (gelatti), podávaných po obede i po večeri. Niektoré druhy sú zdobené šľahačkou s kompótovým ovocím. Do iných sa zase primiešavajú oriešky, mandle, hrozienka alebo kandizované ovocie.
Cassate je čokoládová zmrzlina plnená krémom a mandľami. Zmrzlina sa podáva s ovocím a jemným krémom.
V Taliansku sú obľúbené samotné žĺtky. Podávajú sa s citrónovou šťavou v malých alpakových mušliach. Takmer v každej dobrej talianskej reštaurácii si môžete predkrm vybrať zo servírovacieho vozíka, ktorý ho až k vám prinesie čašník. Pripravujú sa výborné vývary so zeleninovými závarkami a strúhaným syrom. K bežnej výbave stola patrí malá nádobka s viečkom a lyžičkou, ktorá ukrýva nastrúhaný parmezán. Ten sa používa ako dochucovací doplnok k rôznym jedlám.
Medzi najobľúbenejšie hlavné jedlá patria bifteky, veľké roštenky, teľacie a bravčové mäso a kotlety. Najobľúbenejšia tepelná príprava je pečenie na rošte. Vyhľadávané sú takto pripravované ryby a tmavé mäso. V rošte sa kúri tvrdým dubovým alebo bukovým drevom. Množstvo reštaurácii majú vo svojom interiéri veľké chrómové elektrické ražne. Avšak potraviny sa v nich upravujú na drevenom uhlí.
K mäsu sa najčastejšie podáva zelenina, dusená, či varená, prípadne z nich pripravený šalát.
Cestoviny sa ako príloha nepodávajú, obyčajne sa jedia ako samostatný chod. Zemiaky sa jedia len v malom množstve.
Obed sa končí ovocím, ktoré sa kladie na stôl v ozdobnom košíku.
Flóra + fauna v Taliansku:
Taliansko je rozdielne nie iba povrchovo, ale tiež klimaticky, čo ovplyvňuje rozdielnosť fauny a flóry v rôznych oblastiach. V Alpách nájdeme typicky horské živočíchy a rastliny, v južnejších a nižších polohách sa vegetácia mení na typicky stredomorskú.
Jazyk:
taliančina
Obyvatelia:
Obyvateľstvo tvoria hlavne Taliani (97 %), ďalej menšiny Rakúšanov, Francúzov, Slovincov a Albáncov.
Náboženstvo v Taliansku:
Náboženstvo je rímskokatolícke (98 %)
Podnebie v Taliansku:
Podnebie je stredomorské subtropické., na severe mierne stredoeurópske, v Alpách chladné vysokohorské. Priemerné teploty v januári na severe 2 °C, na juhu až 12 °C; v júni 21, respektíve 26 °C. Leto je teplé a suché, zima veľmi mierna a daždivá. Zrážky ročne 400 mm (na juhovýchode) až 3 000 mm (severné Apeniny, západné Alpy). Na Apeninskom polostrove prevažuje stredomorská vegetácia (stále zelené macchie), v horách výškové vegetačné stupne od listnatých, zmiešaných a ihličnatých lesov až po krovité a lúčne porasty nad hornou hranicou lesa. Pádská nížina má ideálne podmienky pre poľnohospodárstvo, s teplým letom a krátkou, obyčajne daždivou zimou s občasnými mrazíkmi. Od Ligurského mora vanú v zime silné vetry. Na Sardínii zasahuje studený severák maestrál, zatiaľčo talianska riviera býva postihnutá západným prúdením známym jako libeccio. N a jar horský vietor zo severnej Afriky prináša do južného Talianska hmlisté a dusné počasie.
Atrakcie Talianska:
Rím Coloseum Rim
V staroveku niekoľkokrát zničený nájazdmi rôznych kmeňov, v 8. stor. získava význam kvôli vzniku cirkevného štátu. Od r. 1870 je hlavné mesto Talianska. Historických pamiatok a zaujímavostí je nekonečné množstvo. Po Michelangelovom schodisku možno smerom od Plaza Aracoeli prísť na Kapitol, jedno z kultových centier starovekého Ríma. Na neďalekom námestí Plaza del Campidolio je socha Marka Aurelia a Múzeum Capitolino s kópiami antických sôch. Jednou z najfotografovanejších pamiatok je bronzová socha Kapitolskej vlčice. Neďaleko je Trajánov stĺp zo začiatku 2. stor., víťazný oblúk Septimia Severa a jeden zo symbolov Ríma – štvorposchodové Koloseum, kde sa pred 50 000 divákmi konali krvavé zápasy gladiátorov. Neďaleko Kolosea je v chráme S. Clemente je pochovaný slovanský vierozvest sv. Cyril (Konštantín).
Oplatí sa pozrieť:
Piazza di Spagna, Piazza Navona, Fontana di Trevi, Koloseum, Kapitol, baziliky San Pietro in Vincoli, Santa Maria Maggiore, Katakomby – bludisko podzemných chodieb
Vatikán
Sídlo pápeža – hlavy rímskokatolíckej cirkvi. Najnavštevovanejšie miesto je Chrám sv. Petra na námestí Plaza di S. Pietro, najväčšia a najvýznamnejšia kresťanská stavba na svete. Bohatou sochárskou výzdobou zaujme Madernova fasáda s lodžiou, z ktorej udeľuje pápež požehnanie. Interiéry chrámu majú plochu 15 000 m2. Námestie obklopujú 2 kolonády so 150 sochami. Uprostred je egyptský obelisk, ktorý sem doviezol už cisár Caligula. Sídlom pápeža je blízky Apoštolský palác. Väčšina miestností nie je prístupná verejnosti. Vstup stráži švajčiarska garda, ktorá spolu s pápežovou osobnou palestínskou gardou tvorí jediné vojenské útvary vo Vatikáne. Vchod do Vatikánskych múzeí je neďaleko Chrámu sv. Petra.
Známe sú: Sixtínska kaplnka, Vatikánske múzeá vo Vatikáne , Bazilika sv. Petra
Miláno
Hlavné mesto Lombardie, hlavnou atrakciou je 160 m dlhý a takmer 110 m vysoký Dóm, najväčšia gotická stavba Talianska. V meste sídli Teatro alla Scala, najslávnejšia operná scéna Talianska s hľadiskom pre 3000 divákov. Zámok Castello Sforzesco, (medzi jeho staviteľov patril aj Leonardo da Vinci) s dvomi nádvoriami je komplexom múzeí, galérie a pokladnice. Vedľa chrámu S. Maria delle Gracie je bývalý dominikánsky kláštor so známou da Vinciho freskou Posledná večera.
Benátky
Benátky rozprestierajúce sa na 118 ostrovčekoch, spojených mostami a mostíkmi nad 150 kanálmi. Obchody, hotely, reštaurácie sú zásobované loďami, ktoré sú súčasne autobusmi či taxíkmi. Iný prístup do centra nie je. Unikátne sú vyhliadkové plavby gondolami. V Benátkach sa miešajú rôzne architektonické štýly od byzantského, cez gotický až po renesančný. V Benátkach sa určite prevezte na gondole po Veľkom kanáli (Canal Grande), najlepšie od Piazzale Roma po San Zaccaria. Dominantou mesta je Námestie sv. Marka s rovnomennou bazilikou z 11. stor., 100 m vysokou zvonicou – Kampanila, a Dóžovým palácom v štýle benátskej gotiky s unikátnymi interiérmi. V meste je veľa múzeí, o. i. aj Guggenheimova zbierka moderného umenia.Známou atrakciou je Benátsky karneval, ktorý trvá dvanásť dní.
Florencia
Priemyselné a obchodné centrum Toskánska, pôsobili tu Dante Alighieri, Boccaccio, Cimabue, Raffael, Donatello, Michelangello, Leonardo da Vinci a ďalší. Na námestí Piaza della Signoria je viacero pamiatok: Palazzo Vecchio, gotická radnica z prelomu 13. a 14. stor. s vežou vysokou 94 m, bohato zdobenými sálami a prekrásnymi freskami. Pri vchode do radnice sú kópie sôch Dávida od Michelangela a florentského leva od Donatella. Obďaleč je Galleria Uffizi, jedna z najznámejších obrazární na svete. Ďalšou je Palazzo Pitti s dielami Raffaela, Tiziana či Rubensa. Dóm Santa Maria del Fiore s červenou kopulou má bronzové dvere, ktoré sa nazývajú Dvere do raja. Zvonica Campanila je vysoká 81,5 metra.
Neapol
Kráľovský palác Neapol
Hlavné mesto Kampánie, je považované za jedno z najkrajších miest sveta, popri unikátnych pamiatkach (napr. najstaršia kresťanská bazilika) je krásne aj okolie s panorámou vulkánu Vezuv. V Neapolskom zálive môžete navštíviť ostrovy Ischia, Procida a Capri.
Apulia
Juhovýchodná časť Talianska sa rozkladá na opätku talianskej čižmy: Krasová jaskyňa Castellana bola objavená v 18. storočí a patrí medzi najnavštevovanejšie jaskyne Talianska. Pralesná rezervácia Foresta Umbra je Gargano.
Oplatí sa vidieť:
Úzke uličky, Fontána Greca, Kostol Chiesa del Caneto, Aquapark
Lecce – Piazza S. Orozo, Piazza Duomo, Zvonica, Katedrála, Biskupský palác
Murge – v tejto oblasti sa vyskytujú stavby zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO s názvom trulli. Ide o zvláštne kruhové domčeky s kopulami.
Catel del Monte – neuveriteľne zvláštny hrad, ktorý má tvar osemuholníka bol postavený v r. 1240. Stojí v oblasti Murge.
Bari – Bazilika sv. Mikuláša
Pisa
Šikmá veža Torre Pendente – zvonica vysoká 54,6 metra. Veža sa odchýlila od svojej osi o 5 metrov. Na vrchol veže vedie 294 schodov. Šikmá veža v Pise dodnes láka davy turistov. Za zmienku stojí fakt, že šikmú vežu v Pise využíval na svoje pokusy aj známy fyzik Galileo Galilei.
Ďalšie známe miestá: Piazza dei Miracoli, Dóm z 11. storočia, Baptiserium z 12. storočia – vnútri je šesťhranná kazateľnica
Cestovné doklady do Talianska:
Na vycestovanie do Talianska Vám stačí platný občiansky preukaz ( Identifikačná karta ) .
Deti do 5 rokov môžu byť zapísané v pase rodiča, alebo musia mať vlastný cestovný doklad. Deti staršie než 5 rokov musia mať vlastný cestovný doklad.
Konzulát v Taliansku:
Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Rím
Via dei Colli della Farnesina 144 VI/A
00135 Roma
Taliansko
Tel.: 0039/06/3671 5200 , 0039/06/3671 5201
Fax: 0039/06/3671 5265
Mobil: 0039/338/5432071 (Diplomatická služba v mimo pracovnom čase)
Email: emb.roma@mzv.sk
Materiály poskytla cestovná kancelária Aeolus