BRATISLAVA 9. septembra (WBN/PR) – Dvojdňové podujatie Košice Gurmán Fest 1. ročník konaný v dňoch 10. – 11.9.2010 je prvým podujatím, ktoré organizuje klaster cestovného ruchu Košice – Turizmus, ktorý je od júna 2010 oficiálnou marketingovou a rozvojovou centrálou cestovného ruchu Mesta Košice. Toto podujatie bude v budúcnosti jedným z 12 nosných podujatí organizovaných v Košiciach s cieľom zvýšiť návštevnosť Košíc počas víkendov.
Zámerom Košice Gurman Festu je sprístupniť zážitkovú gastronómiu širšej verejnosti na jednom mieste a zároveň nadviazať na tradíciu organizovania podobných festivalov vo Viedni, Prahe a v Bratislave.
Po dvoch úspešných ročníkoch Bratislava Food Festu, ktorý navštívilo za dva roky cez 15 000 konzumujúcich návštevníkov a po výborných odozvách či už hostí ale i samotných vystavujúcich reštaurácií a šéfkuchárov z celého Slovenska, odprezentujeme najlepšie reštaurácie a ich šéfkuchárov v Košiciach na prvom ročníku gastronomického festivalu, ktorý sme nazvali „KOŠICE Gurmán Fest“ – profilové podujatie zážitkovej gastronómie Košíc organizované klastrom cestovného ruchu KOŠICE – Turizmus a spoločnosťou Gurmán – Club, s.r.o.
„Sme radi, že vzniklo toto partnerstvo, práve so spoločnosťou Gurmán – Club, ktorá má skúsenosti s organizovaním podobných podujatí z Bratislavy“, uviedla Iveta Niňajová.
V júni 2010 najvýznamnejšie košické reštaurácie a hotely vytvorili klaster cestovného ruchu Košice – Turizmus. Košice – Turizmus je organizácia, ktorá je partnerstvom súkromného a verejného sektora, ktoré združuje 25 subjektov poskytujúcich služby cestovného ruchu v meste Košice ( najvýznamnejšie košické hotely, reštaurácie, atraktivity, sprievodcovia, incomingové cestovné kancelárie a agentúry) a Mesto Košice. Založená bola s cieľom zvýšenia návštevnosti mesta Košice, vytvorenia atraktívnych produktov cestovného ruchu v meste Košice a ich propagácie doma a v zahraničí. Viac informácií o členoch je dostupných na oficiálnom návštevníckom portáli http://www.visitkosice.eu/.
Po dohode s partnerom Gurmán Club sme festival nazvali:
„KOŠICE GURMAN FEST“ – Festival výnimočných chutí.
V roku 2010 bude podujatie KOŠICE GURMAN FEST koncepčne a organizačne prepojené s Košickými slávnosťami vína ako festival jedla a vína.
Podujatie bude organizované v uzatvorenom areáli Rodošta, ktoré je známe pamätným domom Františka II. Rákoczyho.
Festivalové brány sa otvoria v piatok o 10:30 hod a uzavrú sa o 22:00 hod a v sobotu taktiež od 10:30 hod do 22:00 hod.
Na festivale sa budú všetky jedlá a nápoje predávať za Gurmány, ktoré si môžu zakúpiť návštevníci pri vstupe na festival v podobe Gurmán šeku obsahujúceho 5 ks gurmánov. Cena takéhoto Gurmán šeku je 6 Euro. 1 gurmán bude mať hodnotu 1 euro.
Festivalu sa zúčastnia popredné košické reštaurácie hotelov Hotel DoubleTree by Hilton (Olive Tree), Hotel Bankov (Lujza Restaurant), Hotel Bristol a reštaurácie Camelot, Le Colonial, Piano Café, Villa Regia, Med Malina, Mediterran, vinotéka Cabinet a cateringové spoločnosti EMER Servis a 101%.
Festivalové reštaurácie za zvýhodnenú cenu predstavia ich najlepšie lahôdky pripravené ako malé degustačné porcie.
Festival slávnostne otvorí v piatok o 13:30 primátor mesta Košice František Knapík a predseda správnej rady Košice-Turizmus Rastislav Puchala spoločne s Marekom Harbuľákom zástupcom profesej komory hotelov v organizácii Košice – Turizmus a Merekom Giertlom – zástupcom profesnej komory reštaurácie v organizácii Košice – Turizmus.
Festival má aj bohatý sprievodný program tzv. moderovanú kuchársku show Chefs Live Cooking, v ktorej vystúpia naživo a predvedú svoje kuchárske umenie najlepší šéfkuchári z celého Slovenska. Uvidíme Jaroslava Žídeka, držiteľa Gurman Award – kuchár roka 2008,2009,2010 šéfkuchára dvojvidličkovej reštaurácie Camouflage a šéfkuchára dvojvidličkovej reštaurácie Flowers, Jaroslava Ertla – kapitána Gourmet clubu, Jara Hladíka držiteľa zlatej vidličky z hotela Arcadia variaceho ultramodernú slovenskú kuchyňu, Jaroslava Uhlára – držiteľa zlatej medaily z Danubius Gastro a bronzovej z elitnej súťaže The Emirates Culinary Guild 2010, Igora Čehyho – kuchára roka 2007, vyučujúceho lektora Thuries Academy – známeho aj tým, že otváral tie najlepšie reštaurácie v Bratislave, Mariána Harciníka – držiteľa zlatej vidličky z hotela GATE ONE. Bonbónikom budú aj vystúpenia mediálne známych šéfkuchárov z Gourmet clubu – Vojta Artza a Juraja Hrušku šíriacich dobré meno slovenskej gastronómie na rôznych súťažiach a výstavach po celom svete, či Jozefíny Zaukolcovej najlepšej čokoládierky na Slovensku. Z košických kuchárov vystúpi Marek Brezina – šéfkuchár z reštaurácie OliveTree, DoubleTree by HILTON Košice, ktorý predstaví Variácie a Ladislav Koncsol – kuchár hotela Bankov. Návštevníci uvidia Somelierske umenie Júlie Čiernej a Petra Škripka – somelierov reštaurácie Camelot, ktorí predvedú ako sa dá šabľou odseknúť zátka fľaše, z akej veľkej výšky sa dá naliať víno z fľaše do karafy a z karafy do pohára a prezradia, čo jedávajú a pijú somelieri najradšej. Počas kuchárskej show budú prezentovaná príprava diviny s tradičnými surovinami, variácie na regionálnu kuchyňu, príprava domácich cestovín, príprava jednoduchého štvorchodového rodinného menu, práca s čokoládou, spôsoby ako na ryby a morské živočíchy, či ultramoderná slovenská kuchyňa.
Mysleli sme aj na najmenších návštevníkov, pre ktorých je pripravená kreatívna detská zóna ladená v tematike jedla, kde tí najmladší získajú aj malé sladké prekvapenie od spoločnosti Ferrero.
Samotní návštevníci budú môcť dať svoj hlas reštaurácií, v ktorej im najviac chutilo a každý večer tak spoznáme víťaza ankety hostí o najpopulárnejšiu reštauráciu festivalu.
V bohatom sprievodnom programe môžu diváci uvidieť v piatok od 19:30 barmanskú show s miešaním originálneho košického drinku – Košický zlatý drink. Košický zlatý drink sa bude predávať iba v Košiciach a jeho receptúra bude tajná.
Partnermi Košice Gurman Festu 2010 sú: Hubert J.E. Sereď, Pilsner Urquell, Východoslovenské Múzeum v Košiciach, De Longhi, Metro, Coca-Cola, Tork, Piknik – vášsvet gastronómie, Cortec, ADS Balooning, Opal Fytos, Hotel DoubleTree by Hilton, penzión Barca. Mediálne podujatie podporila spoločnosť SITA, HORECA magazín, Akčný.sk, Hoteliér a obedovať .sk.
Do začiatku prvého ročníka KOŠICE GURMAN FEST ostávajú 2 dni.
Viac informácií aj program festivalu nájdete na www.visitkosice.eu.