NITRA 6. novembra (WebNoviny.sk) – Katolícky aj evanjelický kňaz požehnali v Nitre mladé vína ročníka 2018. Prvé víno tohto roka sa na predajné pulty dostalo v prvý novembrový pondelok, čo je najskorší termín, aký umožňuje zákon.
Milovníci vín môžu ochutnať biele víno odrody Müller Thurgau, ružové Rulandské modré a červené Svätovavrinecké. Ako povedal pre agentúru SITA výrobný riaditeľ Víno Nitra Jozef Adamovič, ročník 2018 bude priať najmä červeným vínam.
Prvé správy o pestovaní sú zo začiatku 9. storočia
„Biele vína sú trochu tenšie a majú veľmi peknú primárnu arómu, budú vhodné na skorší konzum a sú úplne ideálne na mladé víno. Takto isto sa vyvíjajú ružové vína, ktoré sú teraz krásne ovocné. Predpoklad na archiváciu majú červené vína, ktoré majú trochu väčšie telo a sú plnšie,“ zhodnotil Adamovič.
Kult mladého vína sa k nám preniesol z Francúzska, kde sa vyrába beaujolais. Prvé písomné správy o pestovaní viniča na Slovensku sú zo začiatku 9. storočia a pochádzajú práve z nitrianskej oblasti. Počasie vinohradníkom a vinárom tento rok prialo.
Abstinenti čelia vyššiemu riziku vzniku demencie, najlepšie výsledky zaznamenali „vinári“
„Teplé počasie prišlo o niečo skôr ako po iné roky a zber bol o dva až tri týždne skôr. Tým pádom aj na prípravu mladého vína bolo viac času ako po minulé roky,“ povedal Adamovič.
Prácne slamové víno
V ročníku 2018 plánujú vyrobiť aj slamové víno. Z tony hrozna sa dá získať len asi 200 litrov, preto sa slamové víno dáva do fľašiek s objemom 0,375 litra a jeho cena je aj vyššia. „Výroba takéhoto vína je vysoko prácna. Pri sušení treba hrozno neustále kontrolovať, aby to dopadlo správne,“ podčiarkol Adamovič.
Slovenským vinárom sa v posledných rokoch darí prenikať aj na zahraničné trhy, najmä ázijské. Nitrianske vinárske závody exportujú do Číny. Číňania boli povestní tým, že mali v obľube veľmi sladké vína základnej kvality. Adamovič hovorí, že situácia sa už zmenila. Ázijskí konzumenti sa vyvíjajú a dnes už preferujú kvalitnejšie vína.