Dôsledkom tlaku zahraničných reťazcov môže byť podľa hydinárov likvidácia slovenských chovov nosníc, zníženie sebestačnosti Slovenska v produkcii vajec a v neposlednom rade zvýšenie cien vajec na pulte pre spotrebiteľov.
Podľa riaditeľa ÚHS môžu rozdiely v cenách dosiahnuť u niektorých druhoch hydinového mäsa pri slovenskom a ukrajinskom sortimente až dve eurá za kilogram.
Hydinárom narástli v posledných rokoch najmä náklady na platy zamestnancov, ako aj cena za kŕmne zmesi, ktorá tvorí takmer 75 % nákladov chovateľov hydiny.
Únia hydinárov Slovenska zároveň upozorňuje, že podmienka obchodných reťazcov na zvyšovanie ponuky vajec z podstielkových chovov môže ohroziť celkovú sebestačnosť Slovenska v produkcii vajec.
Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná vyzvala spotrebiteľov a spracovateľov v gastrozariadeniach, aby boli pri nákupe opatrní a kontrolovali dodávateľov.
V minulom roku sa na Slovensku vyprodukovalo 1, 241 miliardy vajec, čiže o 4 % viac ako bola skutočná spotreba. Napriek tomu sa na Slovensko doviezli konzumné vajcia v hodnote 2,6 milióna eur.
Podľa výkonného riaditeľa Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár sú všetky veľkochovy na Slovensku uzavreté a voľné žijúce vtáctvo, ktoré je zdrojom nákazy, k nim prístup nemajú.