Španiel Valverde sa stal štvrtýkrát kráľom Valónskeho šípu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Valverde
Alejandro Valverde sa stal víťazom štvrtkovej 6. etapy merajúcej 167,1 km z Benalmádeny na vrchol Alto Cumbres Verdes. Foto: SITA/AP

HUY 20. apríla (WebNoviny.sk) – Španielsky topfavorit Alejandro Valverde sa stal víťazom 80. ročníka jednorazových cyklistických pretekov Valónsky šíp.

Na tradičnom belgickom podujatí patriacom medzi tzv. Ardenské klasiky so štartom v Marche en Famenne a cieľom po 196 km na vrchole stúpania Mur de Huy skúsený pretekár tímu Movistar skompletizoval hetrik z ostatných troch rokov.

Španiel si dal darček k narodeninám

Valverde sa zároveň stal prvým cyklistom, ktorý vyhral prestížny Valónsky šíp štyri razy (2014 – 2016, 2006). Trikrát sa to podarilo dvojici Talianov Davidovi Rebellinovi a Morenovi Argentinovi a tiež belgickému duu Eddy Merckx, Marcel Kint.

Skvelý Valverde si dal pekný darček k 36. narodeninám, ktoré oslávi o 5 dní. Rovnako ako pred rokom skončil aj teraz druhý Francúz Julian Alaphilippe z tímu Etixx – Quick-Step, tretie miesto patrí írskemu špecialistovi na krátke stúpania Danovi Martinovi rovnako z Etixxu.

„Bol som nervózny. Csom formu, vedel som, že môžem zvíťaziť. Kontroloval som situáciu počas celého stúpania, ale aj tak si nebol istý. Po Danielovi Martinovi som nastúpil a už som šiel až do cieľa. Tieto preteky mi neuveriteľne vyhovujú, sú súčasťou môjho života,“ povedal Valverde v prvej reakcii pre organizátorov.

Najviac času v úniku strávil Cummings

Najviac času spomedzi všetkých cyklistov v úniku strávil Brit Stephen Cummings z tímu Dimension Data, ktorého pelotón pohltil 17 km pred cieľom. V záverečných kilometroch pred nástupom do tvrdého 1,3 km dlhého cieľového kopca sa vpredu vystriedalo viacero pretekárov, ale nikto si neutvoril rozhodujúci náskok.

Do mestečka Huy prišla na čele luxembursko-španielska dvojica Bob Jungels (Etixx – Quick-Step) – Jon Izaguirre (Movistar), ktorých 3 km pred cieľom dostihol aj Belgičan Tim Wellens (Lotto-Soudal). Pred hlavným balíkom mali náskok vyše 10 sekúnd, ale to nebolo rozhodujúce. V prudkom úseku cieľového stúpania so 17% približne 500 m pred métou už bol na čele Valverde a situáciu na čele si ukontroloval až do očakávaného víťazstva, hoci najmä dvojica Alaphilippe – D. Martin sa snažila zo všetkých síl.

Na Valónskom šípe tradične súťažili aj ženy. Na trati dlhej 137 km s cieľom na Mur de Huy sa z víťazstva tešila Holanďanka Anna van der Breggenová z tímu Rabobank. V cieli bola o 8 sekúnd skôr ako Američanka Evelyn Stephensová, 22-sekundové manko nazbierala na treťom mieste ďalšia Američanka Megan Guarnierová (obe Boels-Dolmans).

Výsledky:

Valónsky šíp (Marche en Famenne – Huy, 196 km): 1. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar 4:43:57 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr.) Etixx – Quick-Step, 3. Daniel Martin (Ír.) Etixx- Quick-Step – obaja rovnaký čas ako víťaz, 4. Walter Poels (Hol.) Team Sky +4, 5. Enrico Gasparotto (Tal.) Wanty-Groupe Gobert +5, 6. Samuel Sánchez (Šp.) BMC Racing +5.

Ženy (Huy – Mur de Huy, 137 km): 1. Anna van der Breggenová (Hol.) Rabobank-Liv 3:50:36 h, 2. Evelyn Stephensová +8 s, 3. Megan Guarnierová (obe USA) obe Boels-Dolmans +22, 4. Katarzyna Niewiadomá (Poľ.) Rabovank-Liv +23, 5. Elisa Longhová Borghiniová (Tal.) Wiggle High5 +25, 6. Alena Omeľusiková (Biel.) Canyon SRAM Racing +38.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alejandro ValverdeBob JungelsDaniel MartinEddy MerckxJulian Alaphilippe