Tá situácia sa opakuje počas Tour de France v každý súťažný deň. Víťaz etapy vystúpi na pódium, obdarujú ho kyticou kvetov, vyslúži si bozky od šarmantných hostesiek a tiež aplauz publika.
Nositelia jednotlivých cenných tričiek dostanú navyše aj chlpatého plyšového leva, jedného z maskotov sponzora slávnych etapových pretekov. V niektorých regiónoch Francúzska však cyklisti po víťaznej etape obdržia aj oveľa väčšie a objemnejšie darčeky. Tak ako domáci cyklista Richard Virenque pred 15 rokmi.
Víťazné sólo ocenené živým darčekom
Jeho víťazné sólo v Deň dobytia Bastily po 237 km dlhej etape s cieľom v Saint Flour bolo ocenené živým darčekom – 700 kg vážiacou kravou. Práve kravy sú typické zvieratá pre podhorie Centrálneho masívu. Chovajú sa tam pre vysoko kvalitné mlieko, ale aj pre mäso. Po patričnej úprave sú z nich na tanieri lahodné stejky.
Video+foto: Deviatu etapu Tour de France 2019 vyhral Impey, de Marchi mal ťažký pád a Sagan má 204 bodov
Organizátori Tour si preto povedali: prečo nedať víťazovi etapy v našom regióne kravu? Domáci hrdina Virenque vtedy situáciu rýchlo vyhodnotil a kravu nechal na pôvodnom mieste, aby sa vyhol problémom s transportom. Nechal si len preplatiť jej cenu 1500 eur.
Zobral si aspoň zvon
„Nechcel si ju vziať so sebou. Zostala u mňa ďalších 10 rokov, kým ako 13-ročná nezdochla,“ uviedol farmár Jean Salat pre AP. „Ale cyklista na nás nezabudol. Richard sa o rok vrátil na návštevu a vzal si domov aspoň jej zvon, ktorý bol tiež dosť ťažký,“ pokračoval Salat.
Video+foto: Sagan špurtoval o triumf v 10. etape Tour de France 2019 a kraľuje bodovacej súťaži
Pridal ešte príhodu o tom, ako Virenque nevedel narýchlo vymyslieť meno pre svoj darček. „Pomohol som mu. Dal som jej meno „Víchrica“ podľa spôsobu Virenqueovej jazdy v ten deň, keď sa ako víchor prehnal etapou a v cieli mal náskok vyše päť minút pred svojimi súpermi,“ dodal 70-ročný farmár.
Po 15 rokoch sa víťazom etapy v deň francúzskeho štátneho sviatku v Brioude nestal Francúz, ale Juhoafričan Daryl Impey. A živú kravu ako darček tentoraz nedostal. Namiesto toho sa mu však ušlo odporúčanie, aby si dal hovädzí stejk pochádzajúci z plemena Limousin, Salers alebo Aubrac. „Odporúčame Limousin, je veľmi chutný a má málo tuku,“ tvrdia Francúzi.