Nie každý vie uvariť dobrú klasickú držkovú polievku. Ak ju máte radi, no neviete ju pripraviť, Tomáš Opletal, chef de cuisine z Flowers restaurant & wine bar vám ukáže, ako uvariť naozaj chutnú polievku trochu inak.
Na 10 porcií potrebujeme:
olej 150 g
kmín (rascu) 1 čajová lyžička
cibuľa 300g
múka hladká cca 100 g
paprika sladká mletá 2 polievkové lyžice
hovädzí vývar 4 l
soľ
čierne korenie
cesnak
majoránka
hovädzie držky 1 kg
Postup:
Na rozpálenom oleji necháme rozpraskať kmín (rascu). Pridáme cibuľu a orestujeme do zlatohneda. Pridáme múku a restujeme dovtedy, kým je múka opečená. Potom pridáme papriku a rýchlo orestujeme. Zalejeme studeným vývarom a za stáleho miešania privedieme do varu. Pridáme predvarené a na krúžky nakrájené držky a uvaríme do mäkka. Polievka musi byť poriadne prevarená, aby nabola cítiť surová múka. Dochutíme cesnakom, soľou, čiernym korením a majoránkou.
Ak nemáte radi držky a podarí sa vám v lese nájsť veľmi vzácny hríb – kotrč (po česky) – po slovensky kučierka veľká, môžete ju pokojne použiť namiesto mäsa.
Dobrú chuť!