V prípade, že medzi vaše tajné túžby patrí stať sa profesionálnym baristom, máte ideálnu príležitosť. Pomôžu vám pákové kávovary od De’Longhi.
Napriek tomu, že kávu máte dnes dostupnú na každom rohu, jej príprava môže byť považovaná za umenie a alchýmiu. Ak aj vy patríte do tej skupiny, ktorá si na príprave tohto energetického moku naozaj necháva záležať, potom viete o čom hovoríme. Nie je káva ako káva. Možno si poviete, že pripraviť dobré espresso alebo krémovo mliečne cappuccino nemôže byť problém. Trh nám ponúka najmodernejšie kávovary, ktoré všetko urobia za nás, čo je aj pravda.
Plnoautomatické kávovary pripravia chutnú kávu pomocou jedného tlačidla, stačí si ju nastaviť podľa svojej chuti.
Avšak, ak sa chcete s vašou šálkou kávy naozaj vyhrať, ideálny je pre vás pákový kávovar. Príprava kávy je síce zložitejšia a musíte jej venovať viac času ako pri plnoautomatickom kávovare, no o to je pocit z dobre pripravenej kávy lepší a šálka kávy lahodnejšia a chutnejšia.
Profesionálnym baristom v pohodlí domova?
Byť baristom je umenie. Pákové kávovary majú výhodu v tom, že si užijete a vychutnáte celý proces a všetko je vo vašich rukách. Chuť kávy záleží na vašej šikovnosti a samozrejme praxi. Príprava kávy pri pákových kávovaroch neznamená stlačiť jedno. Plnoautomatické kávovary sú síce jednoduchšie, no nedokážete úplne ovplyvniť finálny výsledok pri príprave.
Pákové kávovary De’Longhi sú prispôsobené tak, aby ste si ich mohli naplno užiť aj v bežnej domácnosti. Celý proces od pomletia kávy až po napenenie mlieka, v prípade že obľubujete kávu s poriadne nadýchanou krémovou mliečnou penou. A pri každej príprave môžete svoje umenie posúvať vpred a experimentovať.
Ako pripraviť kávu ako z kaviarne pomocou pákového kávovaru
V prvom rade si musíte uvedomiť, že to nie je nič pre tých, ktorí sa neustále niekam ponáhľajú a nemajú moc času nazvyš. Celý rituál prípravy si vyžaduje väčšie množstvo času, avšak výsledok stojí za to. Aby ste sa k tomuto výsledku dopracovali, v prvom rade musíte kávovar zapnúť a nechajte ho chvíľu tak bez činnosti. Počas chvíľky, kedy nič nerobíte sa voda zohreje a vy môžete pokračovať ďalej.
Pákové kávovary fungujú tak, že voda je tlačená vysokým tlakom cez páku so zomletou kávou. A preto je veľmi dôležité, ako budete mať kávu namletú. Čím jemnejšie bude káva namletá, tým lepšiu chuť kávy dosiahnete. Pokiaľ by ste si nechali kávové zrná namleté príliš na hrubo, voda cez ne len pretečie a vaše espresso nebude tak silné, hutné a lahodné. Avšak, ak je káva namletá zase príliš jemno, môže sa stať, že voda ňou pretečie veľmi pomaly a výsledná chuť bude naozaj horká.
Podľa toho akú kávu pripravujete, by ste mali vedieť odhadnúť množstvo namletej kávy, ktoré použijete. Na malé espresso vám postačí približne osem gramov kávy. Čím silnejšiu a väčšiu kávu pripravujete, tým viac kávy použijete. Nezabúdajte, že zrná je najlepšie si pomlieť tesne pred prípravou, vaša káva bude tak chutnejšia.
Keď máte všetko pripravené, zostáva vám len samotná príprava. Naplníte páku namletou kávou rovnomerne, následne kávu zatlačíte pod silným tlakom a potom vložíte páku do kávovaru a celý proces finišujete zohrievaním. Čím dlhšie necháte vodu cez páku pretekať, tým vodnatejšiu kávu dostanete.
Napriek tomu, že proces vyzerá naozaj náročne, nemusíte sa ničoho obávať. Pákové kávovary značky De’Longhi sú stavané tak, aby ste dosiahli dokonalú chuť kávy, no proces prípravy vám šiel od ruky. Čím viac káv pripravíte, tým väčším odborníkom sa stávate.
Informačný servis