Mäso a chlieb, to je hlavná potrava Azerbajdžancov. V bežných reštauráciách nemajú ani jedálne lístky; načo, jedlá predsa všetci poznajú!
Zato na úvod ochotne prinesú na tácke výber šalátov a vy si na stole necháte iba ten, ktorý chcete jesť. „Zeľena“, teda rôzne typy vňatí, hlavne petržlen a kôpor, sú neoddeliteľnou prílohou k pokrmom.
Azerbajdžanci to všetko zalievajú čajom. Do typicky „chlapských“ čajovní, kde sa popíja čaj, hrajú karty, pozerá televízor, fajčí a debatuje, ženy nechodia.
Azerbajdžanci jedávajú v reštauráciách najčastejšie šašlik. No pestrá azerbajdžanská kuchyňa ponúka aj iné zaujímavé recepty. Napríklad kutaby. Sú to akési slané palacinky plnené mäsom, špenátom alebo ďalšími dobrotami.
Na kutab s baraním mäsom potrebujeme pomletú baraninu s cibuľou, čiernym korením, soľou a kúskom granátového jablka. Túto zmes dôkladne premiešame a naplníme ňou kolieska cesta, pripraveného z pšeničnej múky a vody a vyvaľkaného na hrúbku jeden milimeter. Prehneme do tvaru polmesiaca a opečieme na masle.