Mladý Francúz Baptiste Dubanchet sa vydal na neobyčajnú cestu naprieč Európou, počas ktorej plánuje jesť len vyhodené jedlo a upozorniť tak na bezmedzné plytvanie potravinami, ku ktorému dochádza vo vyspelých krajinách. Počas takmer 5000 km dlhej cesty plánuje zároveň zanechať nulovú uhlíkovú stopu – celú cestu z Paríža do Varšavy prejde len na bicykli.
Nešťastné bohatstvo
K nezvyčajnému výletu 25-ročného environmentálneho aktivistu inšpiroval výlet do Kolumbie a juhovýchodnej Ázie, kde ho ohromila nesmierna chudoba vládnuca vo vybraných regiónoch. „Bol som bohatý v chudobných krajinách. Bol som však taký nešťastný, keď som videl, ako ľudia trú biedu. Títo ľudia nemajú na výber. Rozhodol som sa preto urobiť niečo preto, aby som ukázal, akým množstvom dobrého jedla plytváme,“ uviedol Baptiste, ktorý z Paríža vyrazil v polovici apríla.
Každý deň prejde na bicykli okolo 60 km. Po príchode na nové miesto si nájde ubytovanie prostredníctvom siete Couchsurfing a vyberie sa na obchôdzku supermarketov a pekární, ktoré by mu mohli dať jedlo určené do smetí. „Musím nájsť jedlo rýchlo, lebo po toľkom bicyklovaní som unavený a potrebujem energiu. Za žiadne jedlo, ktoré zjem, neplatím. Jedinú vec, ktorú si kupujem, je voda,“ uviedol mladík, ktorý už prešiel cez Luxembursko, Belgicko, Holandsko, Českú republiku , Nemecko a blíži sa do cieľa vo Varšave.
V Nemecku priateľsky, v Česku katastrofa
Jedlo, ktoré zoženie v supermarketoch či nájde v smetných košoch, sa snaží čo najmenej tepelne upravovať, aby minul čo najmenej energie. Úspech absolventa štúdií zameraných na udržateľný rozvoj pri hľadaní potravín závisí od krajiny. Keďže väčšina spoločností má zakázané jedlo jednoducho darovať, aby tak neprišli o zisky, nemáva to jednoduché. „Zatiaľ najťažšie bolo zohnať jedlo v Českej republike, ľudia ešte stále nerozumejú tomuto konceptu. Odpadky si spájajú len s bezdomovcami,“ uviedol Francúz, ktorý musel v Plzni obísť 50 miest, kým našiel pekáreň, ktorá mu darovala zvyšky pečiva určené na vyhodenie. „Vydržali mi ešte päť dní,“ tešil sa Francúz.
Koncept dumpster-divingu (slovná hračka, ktorá vznikla spojením slov „Dumpster” – známa spoločnosť na výrobu smetných košov a „diving“ – potápanie – keďže novodobí lovci jedla sa ponárajú na dno koša), pri ktorej aj ekonomicky zabezpečení ľudia jedia vyhodené potraviny na znak protestu proti nadmernému konzumu, nie je vo svete žiadnou novinkou. Baptiste prezradil, že najviac pochopenia našiel v Berlíne, kde jedlo zohnal za pár minút.
Menej je viac
Počas svojej cesty si robí zastávky aj na školách, kde dáva prednášky o množstve odpadu a jeho vplyvu na životné prostredie. „Rozprávam sa s deťmi o tom, koľko neobnoviteľných zdrojov sa minie každý deň a ako o ne jedného dňa navždy prídeme,“ uviedol aktivista, ktorý nezabúda ani na zmienku o tom, aký dôsledok má plytvanie v západnom svete na rozvojové krajiny. „Dovážame toľko jedla, napríklad aj ryže, že sa jej cena sa v chudobných krajinách stále zvyšuje a my jej toľko vyhodíme,“ hnevá sa Baptiste.
Podľa poslednej správy organizácie FAO (Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) na svete hladuje 842 miliónov ľudí, z čoho 25-tisíc denne zomiera na podvýživu. Jedna tretina vyprodukovaného jedla, teda asi 1,3 miliárd ton, skončí v smetnom koši.
Baptiste sa svojou cestou snaží dokázať, že „menej je viac“ a upozorniť ľudí na to, aby potraviny nakupovali uvedomelejšie. „Tento projekt je pre mňa formou protestu. Ak by sme vyrábali a pestovali menej, jedlo by bolo pre nás oveľa vzácnejšie,“ dodal aktivista.
www.thelocal.de