Pri potulkách Čínou pravdepodobne natrafíte na nejeden budhistický chrám. Pri meste Čao-Čching v kantonskej oblasti sa nachádza jeden z vôbec prvých takýchto chrámov otvorených verejnosti.
Kantonská oblasť na juhu Číny je plná možností ako stráviť voľný čas. Odhliadnuc od hlavného mesta provincie, Kanton, sa v okolí je na čo pozerať.
Pri návšteve jedného z hlavných centier oblasti, mesta Čao-Čching, by ste si určite nemali nechať ujsť návštevu areálu s budhistickým chrámom v pohorí Dinghu so subtropickým dažďovým pralesom.
Táto rezervácia, u miestnych známa skôr ako Oáza Obratníka raka, bola jednou z prvých zriadených rezervácia dostupných verejnosti v Číne vôbec.
Okrem všadeprítomných mníchov dozerajúcich na poriadok vás pri návšteve pohoria Dinghu čaká omnoho viac – niekoľkotonový protoyp megalomanského kotla na varenie, Údolie motýľov, dych vyrážajúce šumiace vodopády so špecifickým sfarbením vody či miestne dobroty pre labužníkov.
Koľko stojí vstupenka do raja
Najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom ako sa dostať do tejto, priam sa núkajúc povedať oázy pokoja, je nasadnúť na miestny autobus v meste Čao-Čching, ktoré je vzdialené len asi 18 kilometrov západne.
Mestskou dopravou, ktorá sa vás bude stáť dva juany (asi 25 centov), sa doveziete až takmer k bráne megalomanského areálu. Vstupné je 60 juanov (asi 7 eur) na osobu bez ohľadu na vek. Na čínske pomery mierne pridrahá vstupenka, na európske pomery viac ako rozumná investícia do najbližšieho poldňa chodenia a fotenia budhistického „úkrytu“ s prídavkom zelených zátiší s priezračnou vodou a čerstvým vzduchom.
Na návštevu si vyčleňte aspoň štyri hodiny, ak ste „rýchlobežník“, ak si však plánujete vychutnať aj miestne špeciality, vyčkať si na tie správne fotografické zábery či posedieť na lavičkách, tak si na tento deň už nič neplánujte.
Samozrejme, záleží od vášho šťastia na počasie.
Areál je rozdelený na viacero oblastí pre lepšiu orientáciu a zároveň odráža čínsku obľubu v priraďovaní názvov. Hlavnou atrakciou, ku ktorej turisti smerujú od samotného vstupu do areálu, je chrám Quingyun.
Ďalšími zastávkami sú Rybník padajúcej vody s tropickým vodopádom, Záhrana Baoding, Údolie Pinyang či romantické Údolie motýľov.
Chrám Quingyun je jedným z najznámejších v Kantonskej oblasti. Má 380 rokov. Široká verejnosť k nemu získala prístup až v roku 1983, kedy sa stal jedným z prvých chrámov vôbec prístupných záujemcom a nielen tamojším budhistickým mníchom.
Záhrada Baoding patrí k novovybudovaným častiam areálu, otvorili ju len v roku 2000. Na ploche vyše 13-tisíc metrov štvorcových môžete sledovať vystavené napodobeniny artefaktov z čínskej histórie.
Pri jej návšteve vašej pozornosti pravdepodobne neunikne jedna z najväčších rarít – historický megalomanský varný kotol, ktorý patrí k hlavným ťahákom. Vraj v ňom kedysi varili aj ľudí.
Údolie Pinyang je známe pre koncentráciu negatívnych iónov v ovzduší. Vyše tridsaťmetrový vodopád miestni dokonca nazývajú Kyslíkový bar pre bohatosť jeho aniónov.
Domáci sa pýšia tým, že do tohto vodopádu kedysi namočil svoje nohy aj Sun yat-sen, čínsky revolucionár považovaný za otca-zakladateľa modernej Číny ako republiky.
Údolie motýľov je prototypom subtropického dažďového lesa. Pre prechádzke vás budú na každom kroku „prenasledovať“ pestrofarebné motýle, pozor však na drevené zátarasy a opierky pri výstupe, sú doslova posiate plaziacimi sa larvami, čo pri nedbalom dotyku nemusí byť až také príjemné.
Až rozprávkovú atmosféru dokresľujú exotické rastliny. Množstvo fotografov tu „zakotví“ aj na niekoľko hodín, aby čo najvernejšie zachytili jedinečnosť prostredia.
Číňania vás hladných nenechajú
Najvyšší bod v areáli dosahuje až 1000 metrov nad morom. Počas turistického výšľapu, ktorý sa miestami môže podobať na vážnejší turistický výstup, sa nemusíte obávať hladu či smädu. V areáli sú strategicky rozmiestnené stánky s tradičnými jedlami kantonskej kuchyne.
Ponuka sa viac-menej opakuje, vybrať si môžete zo širokej ponuky, tradičným jedlom je varená ryža s mletým bravčovým mäsom v bambusovom liste. Práve táto pochúťka v tvare pyramídy patrí k špecialitám v meste Čao-Čching a vraj aj tu chutí najlepšie.
K ďalším kulinárskym špecialitám patrí tofu v zázvorovom náleve, bravčové vnútornosti v podobe huspeniny či slané varené vajcia.