BRATISLAVA 9. marca (WEBNOVINY) – Ceny vína by mali na Slovensku podľa Zväzu výrobcov hrozna a vína (ZVHV) v tomto roku vzrásť o 5 až 6 %. Dôvodom je podľa výkonnej riaditeľky zväzu Jaroslavy Kaňuchovej – Pátkovej slabá minuloročná úroda, ktorá mala za následok pokles domácej produkcie. „Produkcia vína na Slovensku by mala v tomto roku dosiahnuť iba polovicu priemernej hodnoty za minulé roky, keďže vlaňajšia úroda bola jednou z najhorších v histórii,“ uviedla pre agentúru SITA Kaňuchová-Pátková.
Výraznejší nárast cien slovenských vín však budú podľa riaditeľky ZVHV tlmiť vína z dovozu, ktorých pomer k domácej výrobe sa v priemere pohybuje na úrovni 50 %. „Dovozové vína tlačia ceny nadol, no ani tie sa nevyhli zdražovaniu, keď napríklad cena lacných talianskych vín v cenovej hladine pod 0,90 eur vzrástla v tomto roku približne o 20 %,“ povedala Kaňuchová-Pátková. Ďalším faktorom, ktorý tlmí rast cien vín na Slovensku je ich charakter, keď až 90 % domácej produkcie tvoria vína vyššej kategórie. „Pri týchto vínach sú vstupné ceny vyššie a cenové výkyvy sa neprejavujú tak výrazne ako u lacných vín,“ vysvetlila Kaňuchová-Pátková. Pokiaľ ide o aktuálny rast vstupných nákladov, ten sa podľa zväzu prejaví až v nasledujúcom roku. „Je však ťažké predpovedať, o koľko, no nepredpokladáme, že dôjde k výraznému nárastu cien,“ doplnila Kaňuchová-Pátková.
Výkonný riaditeľ spoločnosti Víno Matyšák, s.r.o. Vladimír Schwarz pre agentúru SITA uviedol, že ich firma neplánuje zvyšovať ceny aj napriek zlej úrode a rastu vstupných nákladov. „Dovozcovia vín sa už tešili, že domáci výrobcovia zdražejú ceny vína a oni tak budú môcť obsadiť obchodné pulty svojimi produktmi, no v našom prípade k nárastu nepríde“ povedal Schwarz. Spoločnosť Víno Matyšák podľa neho už v minulom roku pocítila rast vstupných nákladov, keď sa napríklad zmenila forma platenia za hrozno od pestovateľov. „Namiesto vzájomného úverovania pri nákupe hrozna sú už producenti nútení brať si úvery z banky,“ vysvetlil Schwarz. Vlaňajšia úroda podľa neho síce z hľadiska objemu patrila k jedným z najhorších, no kvalitatívne to nebol až taký zlý ročník.
Mierne zvýšenie cien svojich výrobkov naopak potvrdila spoločnosť Hubert J.E. Podľa konateľa a riaditeľa firmy Petra Krúpu zvýšenie cien sa bude týkať väčšiny portfólia, kde je víno vstupnou surovinou, no rast cien neprekročí dvojcifernú úroveň. K tomuto kroku spoločnosť podľa Krúpu pristúpila pod vplyvom slabej úrody, ako aj rastu cien energií a pohonných hmôt. „V záujme zachovania kontinuity kvality sme sa rozhodli hľadať úspory predovšetkým v rámci zefektívnenia výroby. Napriek tomu, že sa nám podarilo výrazne znížiť naše náklady oproti plánu, nie sme v plnej miere schopní pokryť takýto dramatický nárast nákladov, preto sme prinútení mierne zvýšiť cenu svojich výrobkov,“ vysvetlil Krúpa.
Mierne zvýšenie cien svojich výrobkov naopak potvrdila spoločnosť Hubert J.E. Podľa konateľa a riaditeľa firmy Petra Krúpu zvýšenie cien sa bude týkať väčšiny portfólia, kde je víno vstupnou surovinou, no rast cien neprekročí dvojcifernú úroveň. K tomuto kroku spoločnosť podľa Krúpu pristúpila pod vplyvom slabej úrody, ako aj rastu cien energií a pohonných hmôt. „V záujme zachovania kontinuity kvality sme sa rozhodli hľadať úspory predovšetkým v rámci zefektívnenia výroby. Napriek tomu, že sa nám podarilo výrazne znížiť naše náklady oproti plánu, nie sme v plnej miere schopní pokryť takýto dramatický nárast nákladov, preto sme prinútení mierne zvýšiť cenu svojich výrobkov,“ vysvetlil Krúpa.