Záhradkári bijú na poplach. Toto „zázračné“ hnojivo môže vašu úrodu zničiť

rajčiny
rajčiny Foto: www.shutterstock.com

Každý, kto sa s nadšením pustil do pestovania rastlín, dobre vie, aké dôležité je dosiahnuť bohatú úrodu – plnú šťavnatých a chutných plodov. Keď však túžite po dokonalom výsledku, často ste ochotní skúšať rôzne babské rady a domáce recepty na hnojenie. Nie všetky však fungujú tak, ako by ste čakali. A niektoré z nich môžu vašej záhrade dokonca uškodiť. Jednou z kontroverzných surovín, ktorú záhradkári začali pridávať k rastlinám, je obyčajný cukor.

Je cukor v záhrade pomocník alebo tichý škodca?

Možno ste už niekedy počuli názor, že cukor môže rastlinám pomôcť rásť, pretože predstavuje zdroj energie. Táto predstava nie je úplne mimo reality – rastliny totiž naozaj využívajú jednoduché cukry ako palivo na svoj metabolizmus. Problém však nastáva vtedy, keď sa bežný cukor z domácnosti nasype do pôdy alebo sa rozpustí vo vode na zalievanie. V takom prípade môže dôjsť k narušeniu prirodzenej rovnováhy v pôde a k zmenám vo vstrebávaní vody cez korene.

Zatiaľ čo niektoré oslabené alebo rezané rastliny môžu z mierneho prídavku cukru profitovať – typicky napríklad vädnúce kvety vo váze –, zdravým záhradným rastlinám tým môžete skôr uškodiť. Ich koreňový systém totiž nedokáže spracovať molekuly cukru z pôdy tak, ako si možno predstavujete.

Sladšie paradajky vďaka cukru? Len ďalší mýtus

Šíri sa aj ďalšia domnienka, že ak budete do pôdy pridávať cukor, plody – najmä paradajky – budú sladšie. Táto predstava vychádza z mylného porovnávania s iným overeným tipom – pestovaním bazalky pri paradajkách. V tomto prípade bazalka skutočne pozitívne ovplyvňuje chuť paradajok vďaka svojej aromatickej blízkosti. Cukor však takto nefunguje.

Korene paradajok nie sú schopné absorbovať molekuly klasického cukru z pôdy tak, aby sa sladkosť dostala až do plodov. Takže aj keď by ste do pôdy nasypali celé balenie, chuť paradajok sa nezmení – skôr riskujete ich poškodenie.

Cukor ako pozvánka pre plesne

Ešte väčším rizikom spojeným s používaním cukru pri hnojení je vznik plesní a nežiaducich baktérií. Cukor v pôde totiž podporuje rast mikroorganizmov – a zatiaľ čo niektoré z nich môžu byť pre rastliny prospešné, pri nadmernom množstve vzniká ideálne prostredie pre premnoženie škodlivých húb a baktérií.

Tieto patogény sa rýchlo rozšíria, najmä ak je vlhko, a môžu napadnúť korene či listy rastlín. Výsledkom môže byť úplné odumretie aj inak zdravých rastlín.

Čo rastliny skutočne potrebujú?

Aby ste rastlinám skutočne pomohli, mali by ste im dopriať vyvážený prísun živín. Najdôležitejšie sú predovšetkým draslík, fosfor a vápnik – tieto prvky zabezpečujú správny vývoj koreňov, listov, kvetov aj plodov.

Ak nechcete používať priemyselné hnojivá z obchodu, existujú aj efektívne domáce alternatívy. Skvelým príkladom je napríklad výživný roztok z droždia, ktorý podporuje rast rastlín prirodzenou cestou. O jeho príprave a použití ste sa možno už dočítali – ide o metódu, ktorá je medzi záhradkármi čoraz populárnejšia a zároveň bezpečná.

Aj keď sa môže zdať, že staré ľudové rady majú svoje čaro, nie vždy sa oplatí ich nasledovať bez rozmyslu. Cukor rozhodne nepatrí medzi univerzálne zázraky záhrady – skôr môže priniesť viac škody ako úžitku. Stavte radšej na overené a vyvážené spôsoby hnojenia a vaša záhrada sa vám odvďačí krásnou a zdravou úrodou.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať