Kurkuma a zázvor sú dve hviezdy medzi liečivými rastlinami, ktoré už pozná takmer každý. Ich účinky na zdravie sú dnes dobre zdokumentované a často sa o nich hovorí. No vedeli ste, že ajurvédska medicína – jeden z najstarších liečebných systémov sveta – má vo svojom arzenáli omnoho viac zaujímavých byliniek? Napríklad horký melón, senovku grécku či exoticky znejúcu asafoetidu. Tieto tri liečivky síce na Slovensku zatiaľ nie sú veľmi známe, no ich liečivé schopnosti sú ohromujúce.
Čo je vlastne ajurvéda?
Ajurvédska medicína, pôvodom z Indie, vníma zdravie človeka komplexne. Nezameriava sa len na telesné príznaky chorôb, ale aj na rovnováhu mysle a duše. Dôležitú úlohu v liečení zohráva predovšetkým strava, životný štýl a využívanie liečivých bylín. Tie sú v ajurvéde považované za základnú terapiu, keďže ich účinky sú prirodzené, šetrné a bez vedľajších efektov. Poďme si teraz predstaviť tri menej známe, no mimoriadne účinné rastliny.
Horký melón: liečivá horkosť s prekvapivými účinkami
Už samotný názov naznačuje, že chuť tejto rastliny nie je práve lahodná. Horký melón, niekedy nazývaný aj horká tekvica, má výrazne trpkú chuť, ktorú mnoho ľudí považuje za nepožívateľnú. No práve táto horkosť je pre telo prospešná. Táto exotická zelenina sa po stáročia používa v tradičnej ajurvédskej medicíne pri infekciách, zápaloch a dokonca aj pri kontrole hladiny cukru v krvi.
Laboratórne výskumy potvrdzujú, že výťažky z horkého melónu dokážu účinne bojovať proti baktériám ako sú E. coli, salmonela či herpes vírusy, dokonca aj proti parazitom spôsobujúcim maláriu. Pri dlhodobom užívaní pomáha výrazne znížiť hladinu cholesterolu, reguluje hladinu cukru a môže byť dokonca užitočný aj ako doplnková terapia pri liečbe niektorých druhov rakoviny, predovšetkým rakoviny prsníka.
Horký melón totiž obsahuje aj výnimočné bioaktívne zlúčeniny, ako je charantín (rastlinný steroid), polypeptid-p (ktorý sa podobá inzulínu) a kukurbitanoidy – látky so silným protizápalovým pôsobením. Tieto zlúčeniny pomáhajú regulovať hladinu glukózy v krvi, čo ocenia najmä diabetici.
Ak si však nedokážete zvyknúť na horkú chuť tejto rastliny, môžete si zakúpiť výťažky vo forme kapsúl. Tak budete môcť využiť všetky výhody tejto rastliny bez krivenia tváre nad horkou chuťou.
Senovka grécka (Pískavica): od zvýšenia laktácie až po posilnenie testosterónu
Senovka grécka, u nás známa aj ako pískavica, má bohatú históriu. Pôvodne ju naši predkovia používali ako krmivo pre zvieratá, pretože výrazne zvyšovala dojivosť kráv. Neskôr sa však ukázalo, že je nesmierne užitočná aj pre ľudí.
Táto bylinka je nabitá živinami. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, vitamíny, esenciálne oleje, bielkoviny, flavonoidy, cholín, lecitín, saponíny a množstvo minerálov. Semená senovky sú mimoriadne bohaté na slizové látky, ktoré upokojujú tráviaci trakt a pomáhajú pri rôznych žalúdočných ťažkostiach.
Podľa výskumov senovka grécka pomáha zmierňovať silné menštruačné kŕče, reguluje hladinu cukru v krvi, znižuje cholesterol a podporuje tvorbu materského mlieka. Zaujímavé je, že niektoré štúdie preukázali, že pravidelné užívanie tejto bylinky môže pomôcť mužom zvýšiť hladinu testosterónu, čo vedie k lepšej fyzickej kondícii a vyššej energii.
Z pískavice si môžete pripraviť liečivý čaj, keď dve čajové lyžičky semien zalejete vriacou vodou a necháte lúhovať 5–10 minút. Používa sa tiež ako korenie v mnohých kuchyniach sveta, najmä v indickej či blízkovýchodnej. Výborne dochutí polievky, omáčky, pečené mäso aj šaláty.
Asafoetida: tajomné „čertovo lejno“, ktoré zachraňuje trávenie
Posledná z trojice byliniek má veľmi kuriózny názov – čertovo lejno, známe aj ako asafoetida. Pochádza zo suchých oblastí Iránu a Afganistanu, kde sa zo živice koreňov tejto rastliny vyrába aromatické korenie s intenzívnym, až nepríjemným zápachom. Táto vôňa však počas varenia mizne a ostáva len výrazná chuť pripomínajúca zmes cesnaku a cibule.
V ajurvéde sa asafoetida používa najmä na problémy s trávením. Účinne bojuje proti plynatosti, zmierňuje nadúvanie a dokonca môže pomôcť pri respiračných problémoch ako astma alebo bronchitída. Štúdie tiež naznačujú, že táto rastlina má protizápalové účinky a pomáha chrániť bunky pred poškodením.
U nás sa asafoetida predáva ako žltý prášok, ktorý je potrebné opražiť na masle alebo oleji, aby sa uvoľnila jeho príjemná chuť. Pridáva sa len malé množstvo, najčastejšie do karí, polievok, omáčok alebo jedál z rýb či strukovín. Treba však dávať pozor – ak ho pridáte priamo do tekutiny, pokrm by mohol zhrudkovatieť.
Tieto tri málo známe bylinky predstavujú skutočné poklady ajurvédy. Určite ich stojí za to vyskúšať a zaradiť do svojej prírodnej lekárničky – vaše telo sa vám odvďačí!