Teraz sa začína žať arónia. Pozrite sa, ako spoznať zrelé plody a ako ich využiť?

aronia
aronia Foto: depositphotos.com

Arónia, ktorú mnohí poznajú aj pod názvom čierny jarab, patrí k ovociu s najvyšším obsahom prospešných látok. Jej bobuľky sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré podporujú imunitu a chránia telo pred voľnými radikálmi. Aj preto si toto ovocie našlo cestu do čoraz väčšieho počtu slovenských záhrad.

Aby ste však z úrody získali čo najviac, je dôležité vedieť, kedy plody zbierať a ako s nimi ďalej naložiť.

Kedy je arónia pripravená na zber

Arónia nevyžaduje špeciálnu starostlivosť a dobre sa jej darí aj v našich podmienkach. Prvé bobule dozrievajú od polovice augusta a zber môže pokračovať až do začiatku septembra. Zrelé plody spoznáte ľahko – majú sýto čiernu farbu a nemajú už červený odtieň. Ak by ste ich odtrhli priskoro, ostali by tvrdšie a mali by trpkejšiu chuť.

Na čo si však treba dávať pozor, sú vtáky. Tie si bobuľky radi pochutnajú ešte pred vami, preto je lepšie so zberom príliš neotáľať.

Ako správne zbierať bobule

Zber arónie je jednoduchý a zvládne ho každý. Existujú dva základné spôsoby:

  • môžete nožnicami odstrihnúť celé strapce a až doma ich postupne obrať,
  • alebo uchopíte strapec do ruky a palcom prejdete po stopke smerom nadol – bobule sa uvoľnia naraz.

Praktickým trikom je aj malý vedierko či košík zavesený okolo pása, do ktorého úroda priamo padá. Zber je tak rýchlejší a pohodlnejší.

Čo s úrodou po zbere

Hneď po nazbieraní je dobré plody pretriediť. Poškodené alebo prezreté bobule vyhoďte, zdravé opláchnite v studenej vode a nechajte uschnúť na utierke.

Ak chcete aróniu uchovať čerstvú, vydrží v chladničke pri teplote okolo 0–2 °C aj niekoľko mesiacov. Veľmi praktické je aj mrazenie – bobule si tak zachovajú cenné látky na roky dopredu a navyše po rozmrazení strácajú časť svojej typickej trpkosti, čo ocenia tí, ktorým čerstvá arónia chutí až príliš sťahujúco.

Ako aróniu využiť v kuchyni

Arónia je všestranná a dá sa spracovať na mnoho spôsobov. Obľúbené sú najmä:

  • sirupy a šťavy – vhodné na posilnenie imunity počas zimy,
  • džemy a lekváre – výborné k pečivu či palacinkám,
  • domáce víno alebo likér – tmavá farba a výrazná chuť sa postarajú o originálny nápoj,
  • sušené bobule – sušením pri nižšej teplote (50–60 °C) si zachovajú väčšinu vitamínov a minerálov.

Zaujímavosťou je, že mrazené bobule chutia jemnejšie a menej trpko než čerstvé, takže ak vás arónia odrádzala svojou sťahujúcou chuťou, skúste ju najskôr vložiť na pár dní do mrazničky.

Arónia – ovocie budúcnosti

Čoraz viac ľudí ju vysádza nielen kvôli chutným plodom, ale aj ako okrasný krík. Na jar kvitne bielymi kvetmi, v lete sa obsype tmavými bobuľkami a na jeseň jej listy žiaria červenou farbou. Arónia je tak nielen zdrojom zdravia, ale aj krásnou ozdobou každej záhrady.

Ak ju ešte nemáte, možno je ten správny čas si ju zasadiť. A ak ju už pestujete, práve teraz prichádza obdobie, kedy môžete naplno využiť všetky jej prednosti.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať