Polievky si môžete dopriať aj počas horúčav. Vyskúšajte ich osviežujúce studené verzie

Gazpacho
Gazpacho Foto: www.depositphotos.com

Ak patríte medzi milovníkov polievok, no počas letných horúčav sa vám pri pomyslení na horúcu misu vývaru akosi stráca chuť, nezúfajte. Existuje totiž skvelá alternatíva – studené polievky, ktoré nielenže výborne osviežia, ale zároveň dodajú telu potrebné živiny, zasýtia a potešia chuťové poháriky.

Tieto polievky sú ideálne na ľahký obed, večeru či dokonca ako zdravú desiatu na cesty. Môžete si ich jednoducho zbaliť so sebou do termosky alebo pohára a vziať ich na výlet, do práce či k vode namiesto sendviča alebo smoothie. Okrem toho, že vám dodajú energiu, obsahujú aj množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny.

Práve v teplejších krajinách sveta, najmä v južnej Európe, sú studené polievky obľúbenou súčasťou letného jedálnička. Niet sa čomu čudovať – keď teplota stúpa nad 30 stupňov, málokto túži po horúcej polievke. Oveľa príťažlivejšie sú ľahké, svieže a chladené alternatívy. A že je z čoho vyberať! Predstavíme vám hneď niekoľko tradičných aj menej známych receptov, ktoré si zamilujete.

Gazpacho – letná klasika zo Španielska

V horúcom španielskom podnebí vznikla jedna z najznámejších studených polievok sveta – gazpacho. Hovorí sa, že ho ženy kedysi nosievali mužom priamo na polia, aby ich počas práce ochladili. Dnes patrí gazpacho medzi najvyhľadávanejšie jedlá počas letných mesiacov – je ľahké, chutné, osviežujúce a plné zeleniny.

Na prípravu budete potrebovať: dusené alebo drvené paradajky, na malé kúsky nakrájanú uhorku, cibuľu, papriku, trochu octu, olivový olej, štipku cukru a soli. Všetko jednoducho rozmixujte dohladka – ideálne ponorným mixérom. Pred podávaním môžete dozdobiť bylinkovými krutónmi, posypať semienkami alebo ozdobiť čerstvou bazalkou.

Táto polievka je ideálna ako predjedlo, ale zvládne zastúpiť aj hlavné jedlo – najmä ak si ju podáte s krajcom čerstvého chleba alebo celozrnnou bagetou.

Tarator – balkánska špecialita z uhoriek

Cestujete na Balkán? Potom by ste určite nemali vynechať tarator – studenú uhorkovú polievku, ktorá sa v tejto oblasti podáva najmä v lete. V Bulharsku, Macedónsku či Albánsku ide o tradičnú pochúťku, ktorá niekedy pripomína hustejší jogurtový dip alebo tzatziki. Môže sa konzumovať samostatne ako polievka, alebo sa používa ako príloha k mäsu.

Základ tvorí čerstvá šalátová uhorka, ktorú nastrúhate alebo nakrájate na malé kúsky. Pridajte biely jogurt (ideálne grécky), rozpučený cesnak, nasekaný kôpor a trochu rastlinného oleja. Niektorí do taratoru pridávajú aj pár kvapiek citrónovej šťavy na zvýraznenie chuti.

Na záver môžete polievku ozdobiť nasekanými vlašskými orechmi alebo drobivým syrom – výborne sa hodí napríklad niva, balkánsky syr alebo kozí syr. Tarator vás príjemne schladí, zasýti a navyše výborne chutí.

Vichyssoise – jemná pórová polievka s francúzskym šarmom

Ďalšou skvelou voľbou je vichyssoise – voňavá a krémová polievka z Francúzska, ktorá poteší aj náročných gurmánov. Hoci sa pôvodne podávala teplá, moderná kuchyňa ju posunula ďalej a dnes je známa najmä ako chladená delikatesa.

Základom je biela časť póru, ktorú jemne orestujete na masle spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou. Následne všetko zalejete zeleninovým alebo kuracím vývarom a pridáte na kocky nakrájané zemiaky. Polievku varte do zmäknutia zemiakov.

Dochuťte muškátovým orieškom, soľou a bielym korením, potom pridajte smotanu na varenie a celé rozmixujte do hladka. Pred podávaním nechajte vychladnúť v chladničke a ozdobte čerstvou pažítkou. Výborne sa k nej hodí bageta, ktorú môžete jemne opiecť.

Studené polievky ako ideálny letný kompromis

V lete často hľadáme spôsob, ako si dopriať chutné a výživné jedlo, ktoré nás nezaťaží a zároveň osvieži. Práve studené polievky spĺňajú všetky tieto požiadavky. Navyše si ich môžete pripraviť vopred a podávať vychladené priamo z chladničky – ideálne počas horúcich dní, keď nechcete tráviť čas pri sporáku.

Nech už siahnete po tradičnom gazpachu, sviežom taratore alebo jemnej vichyssoise, vždy si pochutíte na niečom výnimočnom. Tak prečo to neskúsiť už dnes?

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať