Naučte sa správne ohrievať knedle v mikrovlnke. Ušetríte si čas a jedlo bude stále chutné

knedle
knedle Foto: depositphotos.com

Knedle patria medzi najtradičnejšie prílohy v českej aj slovenskej kuchyni. Či už ide o klasické domáce žemľové knedle alebo zemiakové, mnohí si ich nevedia vynachváliť. Výborne sa hodia k omáčkam, pečenému mäsu, dusenému kapustu alebo dokonca aj k jednoduchému vajíčku. Hoci čerstvé knedle chutia najlepšie, nie vždy máme čas ich pripravovať od nuly. Preto je dobré vedieť, ako ich efektívne a chutne zohriať, aby nestratili svoju štruktúru a vôňu.

Najčastejšie chyby pri ohrievaní knedlí

Žemľová knedľa pozostáva predovšetkým z múky, vajec a pečiva. Práve preto môže byť jej zohrievanie zložitejšie, než sa na prvý pohľad zdá. Ak ju ohrejete nesprávne, môže sa z nej stať nepekná slizká hmota, ktorá nepoteší ani chuťové poháriky, ani oči. Naopak, ak sa knedľa príliš vysuší, stane sa krehkou a začne sa drobiť. Správna technika zohrievania preto rozhoduje o výsledku.

Klasické naparovanie: spoľahlivá voľba

Najspoľahlivejším spôsobom, ako zohriať knedle bez toho, aby stratili chuť alebo sa rozpadli, je ich naparovanie. Ideálne je použiť klasický naparovací nadstavec alebo parák. Do hrnca nalejte asi centimeter vody, vložte naparovač a naň naukladajte na plátky (približne 1 cm hrubé) nakrájané knedle. Dbajte na to, aby sa jednotlivé kúsky neprekrývali a nedotýkali. Ohrievajte približne 4–5 minút. Pri dlhšom čase by sa mohol povrch knedlí zmeniť na nevábnu mazľavú hmotu.

Tento spôsob je vhodný nielen pre žemľové knedle, ale aj pre tie zemiakové. Ak nemáte naparovací hrniec, rovnako dobre poslúži aj kovové sitko alebo väčší cedník, ktoré položíte nad vriacu vodu a zakryjete pokrievkou.

Mikrovlnka môže pomôcť – ak viete, ako na to

Mikrovlnná rúra je v mnohých domácnostiach neoddeliteľnou súčasťou kuchyne. Jej výhodou je rýchlosť, no ak sa s ňou nezaobchádza správne, dokáže jedlo vysušiť a zmeniť na tuhú, málo chutnú hmotu. Pri knedliach to platí dvojnásobne. Preto vyskúšajte jeden jednoduchý trik.

Namočte mikrotenové vrecko do vody a nechajte ho trochu odkvapkať. Do tohto mierne vlhkého vrecka vložte celý knedlík – ešte ho nekrájajte. Vrecko zaviažte na uzlík a vložte do mikrovlnky na približne 90 sekúnd. Po ukončení ohrievania buďte opatrní pri otváraní, pretože para vo vnútri môže spôsobiť popáleniny. Až potom knedlík nakrájajte a podávajte. Vďaka pare zostane jemný, vláčny a nebude vysušený.

Ohrievanie mrazených ovocných knedlí

Máte doma v mrazničke zásobu ovocných knedlí z čias, keď bolo ovocia dostatok? Deti ich zbožňujú a často poslúžia ako rýchly dezert či sladký obed. Dobrou správou je, že ani tieto netreba rozmrazovať. Jednoducho ich vložte do mikrotenového vrecka, ktoré zaviažete podobne ako pri klasických knedliach, a ohrejte ich v mikrovlnke.

Keďže ide o mrazený výrobok, predĺžte čas ohrevu na minimálne 5 minút, aby sa poriadne prehriali aj vnútri. Po vybratí nechajte chvíľu postáť, aby para mohla dokončiť svoju prácu. Výsledok vás milo prekvapí – budú mäkké, chutné a pripravené na servírovanie s cukrom, tvarohom alebo maslom.

Ak si osvojíte tieto jednoduché postupy, zohrievanie knedlí sa stane otázkou pár minút bez straty kvality. A čo je najlepšie – nemusíte zakaždým pripravovať čerstvú dávku. Stačí vedieť, ako si ich správne ohriať, a aj zvyšky z nedeľného obeda môžu chutiť ako čerstvo uvarené.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať