Letná úroda do mrazničky. Ako zamraziť zelené fazuľky tak, aby si zachovali chuť aj farbu?

zelená fazuľa
zelená fazuľa Foto: depositphotos.com

Zelené fazuľky patria medzi tie letné plodiny, ktoré si mnohí dopestujeme na záhrade, no radi si ich prinesieme aj z farmárskych trhov či obchodov. Ich svieža chuť a jemná chrumkavosť sú neodmysliteľnou súčasťou letných jedál. Problém nastáva, keď ich úroda presiahne naše okamžité možnosti spotreby. Vtedy je najlepšie siahnuť po osvedčenej metóde – mrazení. Takto si ich môžete vychutnať aj uprostred zimy, akoby ste ich práve odtrhli zo stonky.

Leto je v plnom prúde a záhony sa doslova zelenajú. Bola by škoda nevyužiť príležitosť uchovať si tento kúsok leta aj na obdobie, keď za oknami mrzne. Mrazenie je jednoduchý a pritom veľmi účinný spôsob, ako si pripraviť zásobu zdravej zeleniny, ktorá si zachová nielen svoju prirodzenú chuť, ale aj farbu a štruktúru. Stačí poznať niekoľko trikov, vďaka ktorým budú fazuľky po rozmrazení stále lahodné.

Video – praktická ukážka

Ako pripraviť fazuľky na mrazenie

Začnite tým, že fazuľky dôkladne umyjete pod tečúcou vodou a zbavíte ich všetkých nečistôt. Odkrojte konce a odstráňte prípadné vláknité či poškodené časti. Aby po rozmrazení nestratili svoju chrumkavosť a neboli fádne, oplatí sa zaradiť krátky krok – blanšírovanie.

Blanšírovanie spočíva v tom, že fazuľky na 2 až 3 minúty ponoríte do vriacej vody a následne ich rýchlo schladíte v ľadovom kúpeli. Tento proces zastaví činnosť enzýmov, ktoré by inak spôsobili zhoršenie chuti a vyblednutie farby.

Po blanšírovaní fazuľky dobre osušte – vlhkosť je nepriateľom kvalitného mrazenia. Rozložte ich v jednej vrstve na plech tak, aby sa počas zamŕzania nezlepili. Keď sú úplne zmrznuté, môžete ich presypať do uzatvárateľných vrecúšok alebo plastových nádob. Takto pripravené vám vydržia v mrazničke pokojne aj pol roka bez výraznej straty kvality.

Dá sa to aj bez blanšírovania

Ak nemáte čas alebo sa vám nechce stáť pri hrnci s vriacou vodou, môžete fazuľky zamraziť aj úplne surové. V takom prípade je však dôležité spotrebovať ich čo najskôr – ideálne do niekoľkých týždňov. Bez blanšírovania totiž rýchlejšie strácajú svoju sviežosť a pevnosť.

Čo s fazuľkami po rozmrazení

Výhodou mrazených fazuliek je, že ich môžete používať takmer rovnako ako čerstvé. Hodí sa ich krátko povariť, rýchlo orestovať na masle alebo pridať priamo do polievky či zeleninovej zmesi. Ak ste ich pred zmrazením správne pripravili, zachovajú si peknú zelenú farbu, príjemnú vôňu aj jemnú chrumkavosť, čo ocení celá rodina.

Prečo sa oplatí mraziť vlastné

Podľa odborníkov sú zelené fazuľky výborným zdrojom vitamínov A, C a K, vlákniny a antioxidantov, ktoré podporujú imunitný systém aj celkové zdravie. Navyše, ak si ich zamrazíte doma, máte istotu, že neobsahujú zbytočné pridané látky a viete, odkiaľ pochádzajú.

Zamrazené fazuľky sa tak môžu stať vašou tajnou zásobou letného slnka, ktorú využijete v čase, keď bude vonku chladno a ponuka čerstvej zeleniny obmedzená. Skúste si ich tento rok pripraviť vlastnoručne – rozdiel oproti kupovaným spoznáte hneď pri prvom súste.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať