Len málokto vie, ako dlho variť zemiaky. Výsledkom je pokazené jedlo a slabá chuť

varenie zemiakov
varenie zemiakov Foto: www.shutterstock.com

Zemiaky patria k základným potravinám, ktoré nechýbajú v žiadnej slovenskej domácnosti. Sú nielen chutné a sýte, ale zároveň obsahujú množstvo živín prospešných pre náš organizmus. Aj napriek ich rozšírenosti a popularite však veľa ľudí stále nevie, ako dlho by mali jednotlivé druhy zemiakov správne variť. Výsledkom sú rozvarené alebo naopak tvrdé zemiaky bez výraznej chuti, čo potom pokazí celé jedlo.

Zemiaky pritom ponúkajú širokú škálu možností ich využitia. Či už pripravujete zemiakovú kašu, placky, hranolky, pečené alebo zapekané varianty, vždy je dôležité vybrať si správny varný typ a dobre odhadnúť čas ich prípravy.

Zemiaky ako príloha – ošúpané a nakrájané

Ak zemiaky pripravujete ako klasickú prílohu k mäsu alebo zelenine, zvyčajne ich najprv ošúpete a následne nakrájate na niekoľko rovnakých kúskov. Všeobecne platí, že menšie kúsky sa uvaria rýchlejšie, no ich krájaním na príliš malé dieliky sa pripravíte o časť výživných látok.

Optimálny čas varenia závisí predovšetkým od varného typu. Bežne sa takéto zemiaky varia približne 8 až 20 minút. V prípade, že použijete varné typy B až C, prípadne úplne škrobové typy C, odporúčame stiahnuť hrniec zo sporáka tesne pred tým, ako zemiaky úplne zmäknú. Vďaka tomu dôjdu prirodzene v horúcej vode a vyhnete sa ich nechcenému rozvareniu. Nemusíte sa báť, že by nasali priveľa vody a stali sa kašovitými – tento typ zemiakov totiž len málokedy pohltí príliš veľké množstvo tekutiny.

Zemiaky v šupke – ako na to správne?

Ak dávate prednosť vareniu celých zemiakov aj so šupkou, najprv vyberte kúsky, ktoré sú približne rovnakej veľkosti. Vďaka tomu sa zemiaky uvaria rovnomerne a nebudete musieť vyberať polotvrdé alebo naopak príliš mäkké kúsky. Čas potrebný na prípravu takýchto zemiakov býva trochu dlhší, väčšinou medzi 15 až 35 minútami. Ideálne sa na varenie v šupke hodí zemiakový typ B, ktorý dobre drží tvar a jeho chuť je výraznejšia.

Zemiaková kaša – varenie trochu inak

Zemiaky určené na prípravu kaše by ste mali variť približne 15 až 25 minút, pokojne aj trochu dlhšie. Ak sa totiž mierne rozvaria, vôbec nič sa nedeje – práve naopak, ich rozmixovanie alebo roztlačenie bude oveľa jednoduchšie a výsledná kaša bude krásne krémová.

Niektorí ľudia krájajú zemiaky na kašu na veľmi malé kocky. Hoci je pravda, že sa tak zemiaky uvaria rýchlejšie, tento spôsob prípravy má aj svoje nevýhody. Platí totiž pravidlo, že čím menšie kúsky zemiakov uvaríte, tým viac výživných látok (najmä minerálov a vitamínov) sa stratí do vody. Preto je dobré vodu zo zemiakov nevyliať celú, ale ponechať v hrnci aspoň malé množstvo. Týmto spôsobom zachováte v kaši viac prospešného draslíka. A samozrejme nezabudnite pridať kvalitné maslo, ktoré zvýrazní chuť a zlepší aj výživové vlastnosti zemiakov. Najvhodnejšie sú typy B alebo C.

Pečenie v rúre – jednoduché a chutné

Ak dávate prednosť pečeným zemiakom, rúra je vaším najlepším pomocníkom. Najobľúbenejší spôsob je nakrájať ich na menšie mesiačiky a rozložiť na plech s papierom na pečenie. Pečte ich približne 40 minút pri teplote od 180 do 200 °C. V polovici pečenia je dobré zemiaky otočiť, aby získali rovnomernú farbu a chrumkavosť.

Pre tých, ktorí preferujú pečené zemiaky v šupke, odporúčame každý kúsok niekoľkokrát prepichnúť vidličkou. Potom ich položte priamo na rošt v rúre a pečte približne jednu hodinu. Vďaka prepichnutiu unikne para a zabránite tak možnému prasknutiu šupky počas pečenia. Na tento spôsob sa skvele hodia zemiaky varného typu A alebo B, ktoré dobre držia tvar a majú príjemnú konzistenciu.

Dodržaním správneho postupu prípravy zemiakov dosiahnete vždy dokonalú chuť a zachováte maximálne množstvo výživných látok. Vaše jedlá budú chutnejšie, zdravšie a predovšetkým sa vyhnete nechceným kuchárskym prešľapom.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať