Reďkovky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny na Slovensku, a to z dobrého dôvodu. Sú chrumkavé, chutné, zdravé a obsahujú minimum kalórií, takže si ich bez výčitiek môžete dopriať aj večer pri televízii namiesto chipsov. Hodia sa do šalátov, pomazánok alebo len tak na chleba s maslom. Lenže je tu jedna veľmi dôležitá vec, ktorú by ste mali urobiť hneď po ich nákupe. Mnohí ľudia však o tomto jednoduchom triku vôbec netušia, a preto sú ich reďkovky rýchlo zvädnuté a bez chuti.
Čo urobiť s reďkovkami ihneď po prinesení domov?
Určite ste sa už stretli s tým, že čerstvé reďkovky zo supermarketu alebo z trhu začali už po pár dňoch vädnúť a stratili svoju typickú chrumkavosť. Väčšinou za to môže jediná vec – ponechaná vňať a stonky. Tie totiž z reďkovky vysávajú vlhkosť, a tým urýchľujú jej znehodnotenie.
Preto hneď, ako reďkovky donesiete domov, urobte tento jednoduchý krok: odstráňte im vňať aj so stonkou. Tento malý trik zaistí, že reďkovky zostanú podstatne dlhšie čerstvé, šťavnaté a krásne chrumkavé. Po odstránení vňate ich vložte do chladničky, ideálne zabalené vo vlhkej utierke alebo uložené v uzatvárateľnej nádobe. Uvidíte, že takto vydržia svieže aj niekoľko dní navyše.
Skúste si reďkovky vypestovať sami – zvládne to každý!
Možno vás nebaví nakupovať zeleninu v obchode a riešiť, ako ju čo najdlhšie uchovať. Prečo si teda reďkovky nevypestovať vlastnoručne? Je to jedna z najjednoduchších zelenín na pestovanie, ktorú zvládnu aj tí, čo s pestovaním zatiaľ nemajú skúsenosti.
Ako začať s domácim pestovaním reďkoviek?
Výhodou reďkoviek je, že rastú rýchlo a nepotrebujú veľa priestoru. Postačí vám bežný záhradnícky truhlík, prípadne aj väčší kvetináč. Tie môžete pokojne umiestniť aj na balkón či okenný parapet, takže záhradka vôbec nie je nutná.
Budete potrebovať len:
Truhlík alebo kvetináč: Môže byť samozavlažovací, ale úplne stačí aj obyčajný, s odtokovými otvormi.
Substrát na zeleninu: Vyberajte ľahký, priepustný a výživný substrát, ktorý zabezpečí dobrý rast bulvičiek.
Semienka reďkovky: Vyberať môžete z množstva odrôd dostupných počas celého roka. Pre začiatok je dobré zvoliť klasickú odrodu vhodnú pre rýchly rast.
Postup pestovania reďkoviek v truhlíku:
Truhlík naplňte substrátom a jemne ho utlačte.
Semienka vložte do hĺbky približne 1–2 cm. Dodržujte medzi nimi odstupy 3–4 cm, aby mali dostatok priestoru.
Pôdu pravidelne zvlhčujte, ale dbajte na to, aby nebola premočená. Pôda by mala byť vlhká, nie mokrá.
Rastlinky po vyklíčení môžete opatrne preriediť, ak sú príliš nahusto.
Už približne po štyroch týždňoch od výsevu budete mať prvú úrodu. Bulvičky by mali byť pevné, s typickou farbou a veľkosťou.
Ak si postupne vysievate nové a nové semená, budete mať po celý rok nepretržitú zásobu čerstvých reďkoviek.
Prečo sú reďkovky pre naše zdravie také cenné?
Reďkovky nie sú len chutné, ale aj mimoriadne prospešné pre zdravie. Patria medzi potraviny, ktoré si rozhodne zaslúžia viac priestoru vo vašom jedálničku. Čo všetko obsahujú?
Vitamín C – podporuje imunitný systém, pomáha bojovať s vírusovými ochoreniami a dodáva telu energiu.
Vitamíny skupiny B – zlepšujú stav kože, vlasov a podporujú nervový systém.
Kyselina listová – kľúčová pre správnu funkciu buniek a tvorbu krvi, najmä v tehotenstve.
Selén a ďalšie minerály – pôsobia protizápalovo a podporujú trávenie.
Navyše sú reďkovky nízkokalorické a výborne sa hodia pri redukcii hmotnosti. Ak teda večer hľadáte zdravý snack, práve táto zelenina vám pomôže uspokojiť chuť na niečo chrumkavé bez výčitiek.
Zaujímavosťou je aj ich schopnosť pôsobiť antibakteriálne, takže pravidelná konzumácia prispieva k zdravšiemu tráviacemu traktu a lepšiemu celkovému pocitu.
Zhrnutie na záver:
Reďkovky si určite zaslúžia miesto vo vašej kuchyni. Ak ich chcete čo najdlhšie uchovať čerstvé, vždy im hneď po prinesení domov odstráňte vňať aj so stonkou. Ak sa rozhodnete pestovať ich doma, budete mať vždy poruke čerstvú úrodu. Ich pestovanie je nenáročné, rýchle a výsledky vás príjemne prekvapia. Navyše touto zdravou pochúťkou podporíte svoju imunitu, trávenie aj celkovú pohodu.
Teraz už viete všetko dôležité – je čas zaradiť reďkovky pravidelne do svojho jedálnička!