Ktorá európska krajina má podľa odborníkov najlepšie jedlo na svete?

grécke jedlo
grécke jedlo Foto: www.shutterstock.com

Ak hľadáte destináciu, ktorá ponúka nádhernú prírodu, bohatú históriu a zároveň výnimočnú kuchyňu, odpoveď vás možno prekvapí. Víťazom jedného z medzinárodných hodnotení gastronómie sa stalo Grécko, ktoré predbehlo aj svojho veľkého rivala – Taliansko.

Kuchyňa ako súčasť národnej identity

Jedlo nie je len obyčajná potreba, ale aj spôsob, ako národy vyjadrujú svoju identitu a kultúru. Stačí spomenúť, ako vášnivo bránia Maďari svoj guláš alebo Poliaci svoje tradičné pirohy či plnené kapustné listy. V týchto prípadoch ide často o viac než len o recept – je to hrdosť a odkaz predkov.

Aj preto sa vedú nekonečné diskusie, ktorá kuchyňa je „najlepšia“. Niekto prisahá na cestoviny a syry, iný nedá dopustiť na pikantné koreniny či kvalitné vína. Pri medzinárodných porovnaniach však rozhoduje, ako jednotlivé chute oslovia ľudí naprieč celým svetom.

Rebríček najlepších kuchýň sveta

Podľa posledného hodnotenia sa na prvé miesto vyšplhala práve grécka kuchyňa. Niet sa čo čudovať – Gréci dokážu z jednoduchých surovín vytvoriť jedlá, ktoré sú ľahké, čerstvé a zároveň nesmierne chutné. Stačí si predstaviť olivový olej lisovaný priamo z domácich olív, pistácie z ostrova Aegina, tradičnú fava zo Santorini alebo osviežujúce šaláty plné čerstvej zeleniny a byliniek.

Na druhom mieste skončilo Taliansko so svojimi ikonickými pizzami, cestovinami či parmezánom. Hoci talianska kuchyňa patrí medzi najobľúbenejšie na svete, tentoraz musela ustúpiť o jediný krok späť. Ďalšie miesta obsadili Mexiko, Španielsko a Portugalsko, krajiny, ktoré sú známe svojou pestrosťou chutí a atmosférou slnečných regiónov.

Prečo je grécka kuchyňa taká výnimočná?

Grécka gastronómia je stelesnením stredomorského životného štýlu. Na tanieri sa stretáva množstvo zeleniny, olív, syrov, čerstvých rýb a aromatických byliniek. Všetko je pripravené tak, aby jedlo pôsobilo prirodzene, ľahko a zdravo.

Zároveň je pre Grékov typické servírovanie viacerých malých jedál, ktoré sa podávajú naraz. Každý si tak môže vychutnať viac chutí naraz a jedlo sa stáva spoločenskou udalosťou, nie iba nutnosťou. Práve tento spôsob stolovania – plný farieb, vôní a radosti – oslovuje návštevníkov z celého sveta.

Medzi najlepšie hodnotené regióny patria Peloponéz a Santorini, ktoré ponúkajú nielen krásne prostredie pri mori, ale aj jedinečný kulinársky zážitok.

Rebríčky sa síce môžu v priebehu rokov meniť, no jedno zostáva isté – najlepšie jedlo je to, ktoré si vychutnáte s blízkymi. Či už sedíte v gréckej taverne pod olivovníkmi alebo v talianskej trattorii s pecou na pizzu, skutočný pôžitok nepramení len z chuti, ale aj z atmosféry a spoločnosti.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať