Komiška pogača: Chorvátska pochúťka, ktorá vám doma navodí dovolenkovú atmosféru

komiška pogača
komiška pogača Foto: www.shutterstock.com

Chorvátsko je nielen krajinou tyrkysového mora a krásnych pláží, ale aj miestom skvelej gastronómie, ktorá dokáže učarovať aj tým najnáročnejším gurmánom. Jedným zo symbolov tradičnej kuchyne tejto krajiny je Komiška pogača – lahodný slaný koláč s rybami, rajčinami a cibuľou, ktorý bezpochyby stojí za vyskúšanie. Nemusíte však čakať na ďalšiu dovolenku pri Jadrane. Túto pochúťku si totiž ľahko pripravíte aj vo svojej vlastnej kuchyni, čím doma vykúzlite pravú stredomorskú atmosféru.

Ak hľadáte recept, ktorý osvieži váš každodenný jedálniček, Komiška pogača sa stane vaším novým favoritom. Jej kúzlo spočíva v jednoduchých, čerstvých surovinách a autentickej chuti, ktorá vás prenesie priamo na chorvátske pobrežie.

Čo je Komiška pogača?

Komiška pogača je tradičný chorvátsky slaný koláč, pôvodom z krásneho ostrova Vis v oblasti Dalmácie. Jeho názov je odvodený od rybárskeho mestečka Komiža, kde túto delikatesu vylepšili a zdokonalili do podoby, akú dnes poznáme. Pôvodne išlo o jednoduchý okrúhly koláč plnený dusenou cibuľou a ančovičkami, ktoré patrili k základným ingredienciám v každej rybárskej rodine.

Neskôr, keď si recept prevzali obyvatelia Komiže, pridali šťavnaté paradajky, upravili tvar na obdĺžnik a vytvorili tak variáciu, ktorá si rýchlo získala srdcia miestnych obyvateľov i turistov z celého sveta.

Chorvátska gastronómia vo svojej najlepšej podobe

Chorvátske tradičné pokrmy sú známe tým, že sa vždy spoliehajú na čerstvosť a kvalitu miestnych surovín. Suroviny ako ryby, morské plody, domáci olivový olej, bylinky, zelenina z miestnych záhrad či víno z hvarských vinohradov dodávajú týmto jedlám nezameniteľnú chuť. Komiška pogača nie je výnimkou – aj ona sa pripravuje bez umelých prísad a zbytočných dochucovadiel.

Videonávod na prípravu Komiškej pogače

Ak by ste ocenili názornú ukážku, ako tento skvelý koláč pripraviť krok za krokom, odporúčame pozrieť si jednoduchý videorecept od Lidl Hrvatska na YouTube. Vo videu nájdete jasne vysvetlené postupy prípravy cesta, plnky a pečenia Komiškej pogače, vďaka čomu bude jej príprava ešte jednoduchšia.

Videorecept nájdete tu:

Ingrediencie potrebné na prípravu Komiškej pogače

Na cesto budete potrebovať:

  • 800 g hladkej múky

  • 500 až 600 ml vlažnej vody

  • 3 lyžice kvalitného olivového oleja

  • 2 lyžice soli

  • 1 vrecko sušeného droždia

Na plnku budete potrebovať:

  • Olivový olej (ideálne extra panenský)

  • 6 až 7 väčších cibúľ

  • 2 lyžice paradajkovej pasty alebo nakrájaných konzervovaných paradajok

  • 10 až 15 sardeliek (ančovičiek), môžete však použiť aj konzervovaného tuniaka

  • Prípadne kapary, čierne olivy či čerstvé bylinky na spestrenie

Postup prípravy krok za krokom:

1. Príprava cesta

Do väčšej misy nasypte hladkú múku, pridajte soľ, droždie a dôkladne premiešajte. Potom postupne prilievajte vlažnú vodu a olivový olej. Zo všetkých ingrediencií vypracujte pružné a hladké cesto, ktoré by sa nemalo lepiť na ruky ani na pracovnú dosku. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste, prikryté čistou utierkou, približne 1 až 1,5 hodiny.

2. Príprava plnky

Kým cesto kysne, pripravte si lahodnú plnku. Cibuľu nakrájajte na jemné polmesiace a na olivovom oleji pomaly orestujte do sklovita. Keď je cibuľa jemná, pridajte paradajkovú pastu alebo konzervované paradajky a krátko spolu poduste. Plnku nesolte, pretože ančovičky (či sardelky) sú dostatočne slané. Hotovú zmes nechajte úplne vychladnúť.

3. Príprava pogače na plechu

Pripravte si hlbší plech, dôkladne ho potrite olivovým olejom. Vykysnuté cesto rozdeľte na dva diely – jeden o niečo väčší ako druhý. Väčšiu časť rozvaľkajte a preneste na plech tak, aby cesto presahovalo cez okraje.

Na cesto rovnomerne rozprestrite cibuľovú plnku a navrch poukladajte kúsky sardeliek alebo iných rybiek, prípadne pridajte kapary či olivy. Potom vyvaľkajte druhú časť cesta a koláč ňou zakryte. Prečnievajúce okraje odrežte a okraje vrchnej a spodnej vrstvy cesta dobre spojte.

4. Pečenie koláča

Pred pečením potrite vrch cesta olivovým olejom a vidličkou ho na viacerých miestach prepichnite, aby mohla počas pečenia uniknúť para. Koláč vložte do vopred vyhriatej rúry na 180 °C a pečte približne 40 minút, kým nezíska krásne zlatistý povrch.

Ako správne podávať Komišku pogaču?

Upečenú pogaču môžete servírovať ešte teplú, no je rovnako vynikajúca aj po vychladnutí. Tradične sa krája na obdĺžnikové alebo trojuholníkové kúsky a výborne chutí v kombinácii s pohárom kvalitného červeného chorvátskeho vína, napríklad z ostrova Hvar. Tento jedinečný koláč je ideálny ako hlavné jedlo na obed či večeru, alebo ako pohostenie pre priateľov počas večerného posedenia.

Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa sami, ako jednoducho môžete vo svojej domácnosti navodiť tú pravú dovolenkovú atmosféru z Chorvátska. Komiška pogača si vás svojou chuťou okamžite získa!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať