Horúci tanier, ale jedlo stále studené z mikrovlnky? Odstráňte tento bežný omyl a užívajte si rovnomerný ohrev

jedlo v mikrovlnke
jedlo v mikrovlnke Foto: www.shutterstock.com

Rozmýšľali ste už niekedy nad tým, prečo je tanier z mikrovlnky po ohrievaní horúci ako rozžeravené uhlie, zatiaľ čo samotné jedlo zostáva chladné alebo len mierne vlažné? Nie je to chyba vášho spotrebiča, ale pomerne rozšírená chyba pri jeho používaní. Poďme sa spoločne pozrieť, čo sa deje „vo vnútri“ mikrovlnky a ako si z nej urobiť naozaj spoľahlivého pomocníka v kuchyni.

Ako mikrovlnka funguje a kde vzniká „mŕtvy bod“?

V jadre mikrovlnnej rúry pulzujú elektromagnetické vlny, ktoré rozochvievajú molekuly vody, tuku a cukru vo vašom jedle. Práve toto trenie molekúl vytvára teplo a ohrieva pokrm. No vlny sa v priestore rúry nerozvibrujú rovnomerne. V centre otočného taniera sa vytvára takzvaný „mŕtvy bod“ (zóna, kde je intenzita mikrovĺn najnižšia), a práve tam sa vaše jedlo ohrieva najpomalšie.

Keď väčšina z nás položí tanier, prirodzene smeruje práve do stredu otočnej dosky. Výsledkom býva horúci tanier a chladné jedlo – presne tá situácia, ktorá dokáže vyvolať nepríjemné prekvapenie pri prvom súste.

Správne umiestnenie jedla — lacný trik s obrovským efektom

Jednoduché riešenie je presunúť tanier mimo stred. Ak ho umiestnite k jednému z okrajov otočnej dosky, jedlo prejde v priebehu ohrievania viacerými zónami s vyššou intenzitou mikrovĺn. Tanier sa pomaly otáča (alebo vy vo vnútri rúry prepnite tanier), a jedlo tak zažije rovnomernejší ohrev.

Tip pre väčšie porcie
Pri ohrievaní hustejších jedál, ako je omáčka, guláš alebo polievka, zastavte rúru zhruba v polovici nastavenej doby a obsah premiešajte.
Týmto jednoduchým krokom zabránite vzniku „studených škár“ vo vnútri pokrmu a dosiahnete jednotnú teplotu.

Výber vhodného riadu pre mikrovlnku

Druhým častým prešľapom je použitie nevhodného riadu. Aby ste predišli zbytočnému riziku:

  1. Žiadny kov ani alobal. Vlny sa od kovu odrážajú, čo môže spôsobiť iskrenie, požiar alebo dokonca poškodenie rúry.
  2. Pozor na plasty. Používajte len také, čo sú označené „microwave safe“ (do mikrovlnky bezpečné). Inak hrozí uvoľňovanie škodlivých chemikálií a deformácia nádoby.
  3. Vyhnite sa dekorovanému riadu so zlatými či striebornými pásikmi. Kovové detaily môžu viesť k rovnakým problémom ako čistý kov.

Najlepšou voľbou sú sklenené a keramické misky, taniere či poháre bez kovových prvkov. Sú stabilné pri vysokých teplotách a zaručia vám čistý, rovnomerný ohrev bez neželaných komplikácií.

Potraviny, ktoré mikrovlnka „neznáša“

Niektoré suroviny v mikrovlnke doslova „vybuchujú“ alebo sa ohrievajú nerovnomerne, preto s nimi buďte obzvlášť opatrní:

  • Vajíčka v škrupine. Hrozí explózia vnútri rúry.
  • Neošúpané zemiaky či párky bez pichnutia. Nahromadený tlak spôsobí prasknutie.
  • Mimoriadne mastné alebo veľmi sladké pokrmy. Ľahko sa pripália a môžu zanechať nepríjemný zápach, ktorý sa ťažko odstraňuje.

Ak ohrievate jedlo pre dieťa, vždy ho po skončení ohrevu dôkladne premiešajte a otestujte teplotu — studené alebo extra horúce miesta by mohli spôsobiť popáleniny alebo nepríjemné prekvapenie pri jedení.

Päť jednoduchých pravidiel pre ideálny ohrev v mikrovlnke

  1. Posuňte tanier mimo stred otočnej dosky. Tým maximalizujete príjem mikrovĺn.
  2. Rozložte jedlo rovnomerne do tenkej vrstvy. Mäso, zemiaky aj zelenina budú ohrievané vyrovnane.
  3. Priebežne premiešajte alebo otočte. Najmä pri hustejších jedlách je to nevyhnutné.
  4. Použite kryt (mikrovlnné veko alebo keramický tanier). Jedlo nevysychá a teplo sa drží vo vnútri.
  5. Uistite sa, že riad je vhodný do mikrovlnky. Pozrite si značku „microwave safe“ na spodnej strane misy či taniera.

Čistenie mikrovlnky ako prevencia

Niekedy za zhoršenú účinnosť ohrievania môže zanesený priestor rúry. Tukové škvrny a zvyšky jedla pohlcujú časť mikrovĺn, a tie sa ani nedostanú k vášmu pokrmu. Raz za čas preto vyčistite vnútro rúry teplou vodou s octom alebo špeciálnym čistiacim prípravkom na mikrovlnky. Výsledok: rýchlejší a rovnomernejší ohrev aj príjemnejšia vôňa.

Dodržaním týchto jednoduchých rád premeníte mikrovlnku z nevyspytateľného pomocníka na spoľahlivý spotrebič, ktorý vás nikdy nesklame.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať