Grécky horský čaj. Tradičný nápoj s preukázanými zdravotnými benefitmi a sľubným potenciálom pre mozog

grécky čaj
grécky čaj Foto: depositphotos.com

Jemná, lahodná chuť s nádychom citrusov a mäty – tak chutí grécky horský čaj, známy aj ako pastiersky čaj. Ide o nápoj s bohatou tradíciou a zaujímavými účinkami na zdravie, ktorý v Grécku pijú celé generácie. U nás ho však pozná len málokto, hoci sa už dá kúpiť aj na Slovensku.

Kde a ako rastie

Horský čaj sa pripravuje z rastliny Sideritis, ktorá rastie vo vyšších polohách, najmä v Grécku a v ďalších krajinách Stredomoria. Najlepšie sa jej darí vo výškach okolo 1 000 metrov nad morom. Ak by sa pestovala nižšie, stratila by časť svojich cenných látok.

Na svahoch sa zbiera dodnes ručne, tak ako po stáročia, a existuje približne 150 rôznych druhov tejto rastliny.

Čo hovorí veda o jej účinkoch

Gréci považujú tento čaj za prírodný elixír a pijú ho takmer denne – či už v zime teplý, alebo v lete studený.
Moderné výskumy potvrdzujú, že Sideritis obsahuje flavonoidy a polyfenoly, ktoré majú antioxidačné účinky. Tie pomáhajú telu chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi a podporujú imunitný systém.

Okrem toho sa v laboratórnych testoch preukázali aj protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Tradične sa používa aj na upokojenie žalúdka a podporu trávenia.

Potenciál pre zdravie mozgu

V posledných rokoch si grécky horský čaj získal pozornosť vedcov pre svoj možný neuroprotektívny účinok.
Štúdie na zvieracích modeloch naznačujú, že niektoré zložky Sideritis môžu chrániť nervové bunky a zlepšiť pamäťové funkcie. Tieto výsledky vzbudzujú nádej, že by v budúcnosti mohol mať význam aj pri podpore zdravia mozgu u ľudí, vrátane tých s rizikom neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.

Je však dôležité zdôrazniť, že výskum na ľuďoch je zatiaľ v počiatočnej fáze a neexistujú dôkazy, že by tento čaj dokázal ochorenie vyliečiť alebo zastaviť.

Ako si ho pripraviť

V Grécku sa horský čaj pripravuje z celej rastliny – používajú sa sušené kvety aj stonky.

  • V zime sa pije horúci, často s medom a plátkom citróna, niekedy aj s kúskom zázvoru alebo čerstvou mätou.
  • V lete sa pripravuje ako osviežujúci studený nápoj, ideálny do horúčav.

Pozor, čaj nie je vhodný pre malé deti, tehotné a dojčiace ženy, pretože jeho účinky na tieto skupiny neboli dostatočne preskúmané.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať